Fakta: Eva Dahlgrens höstturné

4/10 Malmö, 6/10 Göteborg, 7/10 Örebro, 21/10 Falun, 22/10 Linköping, 28/10 Norrköping, 2910 Stockholm, 3/11 Jönköping, 4/11 Västerås, 6/11 Gävle, 7/11 Östersund, 8/11 Umeå, 9/11 Luleå, 12/11 Uppsala.

Eva Dahlgren spelar även i Åbo den 11/10, i Tammerfors den 12/10, i Helsingfors den 13/10 samt i Oslo den 17/10.

Biljetterna släpps den 25 maj. Fler datum tillkommer.

I våras ställde sig Eva Dahlgren på klubbscenen för första gången på närmare 30 år, men det blev en kort comeback i sammanhanget, med bara fyra spelningar. Dahlgren blev sugen på mer, och i oktober är det dags igen.

– Det blir som en fortsättning på det vi gjorde i våras. Men då spelade vi nästan enbart låtar från nya plattan. Till hösten plockar vi upp gamla låtar och försöker stöpa in dem i det här nya ljudet som vi har hittat, säger hon.

Satt långt inne

Det nya ljudet, det är "elektroniskt men också organiskt", och är det som utmärker "Jag sjunger ljuset", som släpptes i april. Albumet var Eva Dahlgrens första på tio år. Och det satt långt inne.

– Jag är väldigt glad i skivan. Men det var en väldigt lång resa, den tog lång tid att spela in och jag började om så många gånger. Men när den väl blev färdig kände jag att det var tur att jag inte gav upp. Mötet med Johannes (Berglund, Dahlgrens nye producent, reds anm) och mina musiker har verkligen gett mig nu energi och lust till musik.

Att återvända till klubbscenen i våras beskriver Dahlgren som "väldigt speciellt", trots att hennes karriär tog sin början på just den typen av scener. Men i takt med att hon blev allt större som artist växte också konserterna och antog ofta konserthusformat.

– Det är klart, min musik passar väldigt bra i konserthus, men även om min musik är rätt långsam och har ett annat tempo passar det ändå väldigt bra att stå och lyssna på den på en klubb.

Delar en känsla

För på en klubb finns en helt annan frihet. Folk kan röra på sig, dansa, kramas och gå till baren när det kommer en låt man inte gillar.

– Som artist kommer man publiken nära på ett helt annat sätt. Det blir väldigt speciellt när så många människor i ett rum delar en känsla. Man är i det tillsammans, det är fantastiskt. Det finns nästan inga evenemang som är så kärleksfyllda som en konsert, säger Eva Dahlgren.

Och även om höstens turné stannar till i både konserthus som på mindre scener är en sak säker: Eva Dahlgrens publik är väldigt blandad.

– Det blir så eftersom jag har hållit på så länge. Det är de äldre i min generation, deras barn och deras barnbarn. Det är också väldigt härligt att musik verkligen spränger gränser mellan generationer numera, all musik är inte en revolt. Revolterna måste också finnas, men det finns musik där vi alla kan mötas.