Fakta: Shazia Mirza

Född: 1977

Yrke: Komiker och kolumnist. Hon skriver regelbundet i The Guardian och har även medverkat i New Statesman och Financial Times. Har en bakgrund som lärare.

Genombrott: Slog igenom brett i England i kölvattnet till terrordåden mot World Trade Center 2001. Hon spelade på omvärldens rädsla för muslimer genom att presentera sig med formuleringen: "Jag heter Shazia Mirza – så står det i varje fall på mitt flygcertifikat."

Aktuell: Uppträder med sin show "The Kardashians made me do it" på Södra Teatern i Stockholm den 3 april. Showen är producerad av komikern Nisti Stêrk.

Shazia Mirza säger att om det dyker upp några förväntansfulla fans till familjen Kardashian så kommer de att få sitt livs chock av hennes show.

– Den har ingenting att göra med Kardashians. Den första halvan handlar om politisk korrekthet och människor som blir kränkta. Den andra halvan handlar om IS och jihadistbrudar, förklarar Shazia Mirza som uppträder på Södra Teatern i Stockholm den 3 april.

Tonårshormoner

Namnet på föreställningen kom hon på när hon såg ett nyhetsinslag om tre tonårsflickor från London som rymde för att gå med i IS i början av 2015. I inslaget medverkade en av tjejernas systrar som var helt oförstående inför det inträffade. "Hon brukade titta på 'The Kardashians'", konstaterade systern och syftade på den populära dokusåpan om den glamourösa kändisfamiljen Kardashian.

I showen skämtar Shazia Mirza, som själv är muslim, om att unga tjejer söker sig till IS med förhoppningen om att hitta en "halal Brad Pitt". Hennes poäng är att religion inte är motivet utan rusande tonårshormoner.

I England har kritikerna gapskrattat och jublat. Flera tidningar har kallat föreställningen både viktig och modig.

Shazia Mirza själv protesterar emellertid när hon kallas för modig.

– Jag är komiker och det här vad komiker gör. Jag ser det inte alls som något modigt. Jag gör bara mitt jobb.

Somliga menar att stå-upp-komiker är yttrandefrihetens sista krigare. Det är något som Shazia Mirza instämmer i.

– Det stämmer. För vi kan säga det vi känner för. Och om någon sedan blir kränkt så säger vi bara att det var ett skämt. Komik handlar om sanning. Den bästa komiken är baserad på sanning och den säger det som är sant, eller det som inte får sägas.

Sanningsenlig

Samtidigt gör Shazia Mirza inte anspråk på att förändra världen.

– Mina skämt kommer inte att få IS att sluta hugga av folks huvuden. Men kanske får de publiken att tänka på ett annorlunda sätt. Det här är den roligaste showen som jag har gjort, vilket är ironiskt eftersom ämnet är så mörkt. Men jag tror att det handlar om att det också är den mest sanningsenliga showen jag har gjort.