Fakta: Lisa Ohlin

Lisa Ohlin, född 1960 i New York, långfilmsdebuterade 1998 med filmatiseringen av författaren Klas Östergrens novell "Veranda för en tenor".

Sedan dess har hon bland annat gjort filmerna "Sex, hopp & kärlek" (2005), "Simon och ekarna" (2011), "Wallander – sorgfågeln" (2013) och tv-serier som "Kvalster" (2005).

Ohlins senaste film "Walk with me" har svensk biopremiär den 12 augusti 2016.

Inte alla skulle koppla ihop en konstart vars utövare utmanar tyngdlagen med ett yrke som går ut på att döda. Men regissören Lisa Ohlin ser tydliga gemensamma nämnare mellan balett- och soldatlivet.

– Det är väldigt stängda världar, där unga människor går in i nästan sektlika förhållanden och allt går ut på att vara fysiskt stark och lyda order, säger hon där hon sitter på Café Rival på Södermalm. Där utgör hon ett självklart inslag i en miljö där många kända svenska kulturprofilers porträtt smyckar väggarna.

Verklighetsbaserad

Idén till "Walk with me" hämtade Lisa Ohlin från verkligheten. 2009 återvände många svårt skadade soldater till Danmark från Afghanistan. Det fick dansare vid Den Kongelige Ballet att ta initiativ till ett samarbete med Rigshospitalet. Där började de träna de skadade soldaternas muskulatur med hjälp av pilates.

Lisa Ohlin läste om projektet 2012 och såg direkt en film framför sig. Sedan gick det – med filmvärldsmått mätt – ganska snabbt att få filmen finansierad och färdigställd.

– Det är för att det är en angelägen film, tror Lisa Ohlin.

Veteranproblematik

Veteranproblematiken känner Ohlin igen från sitt uppväxtland USA. Där är den påtaglig – men ändå svår att tala om, menar hon. Genom filmen kunde hon utforska temat, men från ett danskt perspektiv.

– Det finns någonting intressant i det här med att unga män går ut i krig med någon sorts idé om att de ska bli hjältar. Jag ville utforska vad som händer i ett psyke när någon inte bara har kommit hem och mist den identiteten, utan faktiskt också har mist en del av sin kropp. Hur hanterar man relationer, hur hanterar man sin sexualitet, hur blir man en hel människa?

Dåliga kvinnoroller

"Walk with me" berättas i första hand ur den psykiskt och fysiskt sargade soldaten Thomas perspektiv. Men Lisa Ohlin, som säger att hon med åren blivit allt mer medveten om hur många dåliga kvinnoroller det finns, var mån om att skänka komplexitet även åt rollfiguren Sofie.

– För mig var det jätteviktigt att Sofie skulle få vara en hel kvinna, som kunde vara osympatisk, tuff, hård och kärleksfull, rädd och söt och ful – alla de sakerna. Det var verkligen inte helt självklart. Det var många som tyckte att hon skulle vara lite sötare och snällare.

– Man märker verkligen hur provocerande det är med kvinnor som tar plats. Och så tänker jag "Gud, vad provocerade folk måste bli av mig!", säger Lisa Ohlin och skrattar.