Fakta: "Konstnärsdrömmen"

Programmet kommer att spelas in under våren och sommaren. Premiärdatumet är inte spikat, men SVT hälsar att det blir "i höst".

I helgen kommer SVT att sända en trailer med information om ansökningsprocessen. Informationen läggs även upp på SVT:s webb.

Ansökningsperioden är under april månad.

"Konstnärsdrömmen" baseras på den brittiska förlagan "The big painting challenge". Under åtta avsnitt med olika teman, som porträtt och landskapsmålning, kommer deltagarna att mäta sina förmågor mot varandra och bedömas av två (än så länge hemliga) domare som Lundberg beskriver som "två av Sveriges absolut bästa konstnärer".

Under april månad kommer alla som anser sig kunna måla att anmäla sig till programmet. Men det finns ett krav – de sökande får inte vara utbildade konstnärer.

– Vi ska kora Sveriges duktigaste amatörkonstnär. Det är otroligt många som målar vid sidan av, det är faktiskt en liten folkrörelse i det dolda – precis som körsången – och det är den gruppen vi nu vill hylla, säger Anne Lundberg.

Men tävlingen är inte det enda syftet med programmet, som också ska vara folkbildande.

– I den tid vi lever nu spelar konsten en allt större roll. Den förenar människor och är klasslös och gränsöverskridande. Därför är detta ett viktigt program, säger Lundberg.