Fakta: Körberg och Dalle

Tommy Körberg, född 1948, är en Sveriges mest kända sångare och skådespelare. Har gjort i princip allting under sin karriär – han har vunnit Melodifestivalen två gånger, spelat huvudroller i otaliga musikaler och sjungit i alla möjliga och omöjliga sammanhang.

Peter Dalle, född 1956, är skådespelare, manusförfattare och regissör. Slog igenom i slutet av 1980-talet med tv-serien "Lorry" och har sedan dess regisserat filmer som "Yrrol", "Drömkåken" och "Skenbart". Har också gjort en mängd teater- och filmroller.

Föreställningen "Körberg & Dalle på Intiman" spelas på just Intiman i Stockholm från den 24 september till och med den 4 december.

Föreställningen är fortfarande inte helt klar när Tommy Körberg och Peter Dalle tar emot i Intimans källare. De sitter och bläddrar bland papper och knappar på datorer.

– Det är mycket pill, så här kommer vi att sitta fram till premiären. Vi kommer säkert att steka något nummer och skriva något nytt, så är det alltid med revy, säger Peter Dalle.

Han och Tommy Körberg är nära vänner men de har bara jobbat ihop en gång tidigare. Då, för 27 år sedan, gjorde de också en scenshow.

– Jag fick den här teatern i höst, "gör vad du vill", och då frågade jag Peter om han ville göra något. Jag kommer ju ihåg vad vi gjorde på Berns 1989 och att det var jävligt kul, men tänkte att vi skulle hålla ner det litegrann den här gången. En bra orkester och så vi bara vi två, säger Tommy Körberg.

Samhällsbetraktelser

Två inspirationsresor till Mallorca senare var ramarna för "Körberg och Dalle på Intiman" satta. Det hela beskrivs enklast som en revy – mycket musik och en hel del sketcher med texter som utgår från duons syn på samhället.

– Saker vi har pratat om under alla de här åren på semestrar och sådant. "Varför är det si och så, har du läst den här boken, varför pratar ingen om det där", säger Peter Dalle.

En stor del av arbetet har varit att komma fram till vilka betraktelser som ska göras.

– Det finns vissa grejer som är som att slå på en liggande, typ "varför håller vi på med mobiltelefonerna så mycket?". Däremot kan man prata om näthat, det ska vi ta upp. Det bli en massa fakta också, säger Tommy Körberg.

"Högre lägstanivå"

I tidigare intervjuer har föreställningen i princip framställts som en uppgörelse med "pk-klimatet". Det tonar duon nu ner något.

– Vi belyser det på vårt eget sätt. Men vi kommer ju inte att stå och säga "ner med alla pk-talibaner", det är för lätt, säger Tommy Körberg.

Trots att en intensiv tid väntar fram till premiären den 24 september är de erfarna herrarna ändå relativt lugna.

– Det är ju fördelen med att bli äldre. På ett sätt är det läskigare och svårare varje gång men man har ändå skapat något slags högre lägstanivå. Det är ju inte så att vi inte har en aning om vad vi håller på med, det finns en basic kunskap, säger Peter Dalle.