Fakta: Internationella kören

När Göteborgsoperan, i samarbete med Röda Korset, nu bildar sin andra internationella kör blir den något större än fjolårets. Den första bestod av 55 personer från sammanlagt 20 olika länder. En del av kören bodde på asylboende, andra var infödda göteborgare, 12 var sångare från operahuset. Anmälningarna gjordes via Röda Korset. Göteborgsoperan lät arrangera de insamlade sångerna för kör, men på de ursprungliga språken.

Kören framförde också några traditionella svenska visor, däribland "Kristallen den fina".

"Barnen får hjälp att andas"

Den brittiske tonsättaren Nigel Osborne medverkade vid en workshop för nyanlända som Göteborgsoperan arrangerade i höstas. Sedan i maj arbetar han regelbundet med syriska flyktingbarn som bor i libyska flyktingläger, och till den konsert som hölls på nyårsafton hade han också med sig en av sångerna som komponerades i Göteborg.

– Livet i flyktinglägren är helt ohållbart, tälten är lagade med papp och plastkassar, det internationella samfundets misslyckade med att ta hand om de här människorna är enormt – ändå undrar folk varför de flyr. Allt vi kan göra för att skapa sammanhållning, stärka identiteten och ge en anledning att fira är en bra sak, säger Nigel Osborne som jobbat med krigsdrabbade barn ända sedan Balkankriget.

– Rent fysiskt får barnen hjälp att andas, berättar han.

Fakta: Mer kulturintegration

Ronneby: Kulturcentrum öppnar inom kort utställningen "Crossroads – make a change", där berättelserna kommer från nyanlända som läser svenska på SFI. Konsthallen bjuder också in till seminarier och samtal för nyanlända och andra.

Skåne: De regionala filmaktörerna BoostHbg, Film i Skåne och Filmcentrum Syd inventerar just nu skånska asylboenden i jakt på filmskapare bland de nyanlända. Målet är att de ska kunna skapa berättelser i väntan på Migrationsverkets beslut.

Östersund: Jämtlands musikskola har tillsammans med Hej Främling! startat en kör på förläggningen Grytan utanför Östersund. Kören har bland annat uppträtt med Tomas Ledin.

Luleå och Boden: Monica Åslund leder sedan flera år Luleås internationella kör och startade i fjol även Bodens internationella kör där både nyanlända och redan etablera svenskar medverkar.

Skara: Vuxenskolan i Skara och skolan Music Factory drar nu tillsammans i gång musikverksamhet för nyanlända på en flyktingmottagning i trakten.

Borlänge: På asylboendet i Gylle har en integrationskör startats. Eftersom de asylsökande inte har rätt till SFI är tanken att de bland annat ska få chansen att lära sig lite svenska genom sång

Jönköping: Regissören Eva Edevik satte i höstas upp Stig Dagermans "Flykten valde oss" med en grupp asylsökande.

Flen: Lutte Berg har startat en världsorkester med stöd av Flens kommun, ABF, Kulturskolan, Operainitiativet och Studiefrämjandet.

Runt om i landet driver kulturarbetare olika integrationsprojekt. Fler är på gång. Göteborgsoperan satsar mer på uppgiften än de flesta andra institutioner. Med erfarenheterna från fjolårets kör i ryggen söker operan medlemmar till sin andra internationella kör. Den första gav ny publik, nya sånger, språk plus helt nya kontaktnät. Hannah Griffiths, operans utvecklingsledare, betonar vikten av konstnärlig nyfikenhet i en satsning som hon tycker har kommit alla till godo.

– Operan vill ju vara en del av samhället, vi vill utforska det och se hur de här människorna kommer in i vår värld rent konstnärligt, säger hon.

I limbo

För 29-åriga Reham Abdulsalam från Syrien har fjolårets kör betytt allt. Fyra månader tidigare hade hon kommit till Sverige tillsammans med sin kusin. Utan uppehållstillstånd befann de sig i limbo på asylboendet när representanter från Göteborgsoperan och Röda korset kom dit för att samla in de nyanländas sånger varav några sedan skulle arrangeras för kören, med originalspråket bibehållet.

– Det var underbart, vi sjöng några sånger från våra hemländer och de spelade in, säger Reham Abdulsalam.

Onsdagarnas körrepetitioner på operahuset var en höjdpunkt för de sex personer från hennes asylboende som var med i den internationella kören. Via den fick hon också kontakt med en svensk kvinna, miljöingenjör precis som hon själv. Knappt ett år senare har Reham Abdusalam inte bara uppehållstillstånd och nya vänner utan tack vare kontakterna också ett jobb.

Körens konserter växte från de två utlovade till ett bejublat framträdande på Kulturkalaset och till ett annat inför en föreställning av "Kristina från Duvemåla" på Cirkus i Stockholm.

– Jag är så tacksam. Kören var en underbar erfarenhet, jag önskar att jag kunde få göra om det, säger Reham Abdulsalam.

"Väldigt öppna"

Körledaren Ida Rosén Hamrå berättar om ett arbete som var både oförutsägbart och underbart.

– Kördeltagarna fick sjunga sina sånger arrangerade av en svensk, men de var väldigt öppna.

– Att sjunga i kör är ju ett gigantiskt grupparbete även annars, men i den här kören ännu mer. Jag behärskade inte språken och ibland inte sångtekniken. Det var verkligen väldigt häftigt och starkt.