Fakta: Vinterns deltagare i "På spåret"

Malou von Sivers och Sigge Eklund

Kristin Lundell och Johan Hilton

Erik Niva och Charlotte Gyllenhammar

Kalle Lind och Isobel Hadley-Kamptz

Bea Uusma och Kristoffer Appelquist

Ronny Svensson och Anne-Lie Rydé

Kakan Hermansson och Jan Hermansson

Olivia Wigzell och Göran Hägglund

Jonas Eriksson och Åsa Sandell

Fakta: Artisterna i "På spåret"

Bland artisterna som uppträder i programmet märks:

First Aid Kit

Veronica Maggio

Niklas Strömstedt

LaGaylia Frazier

Mariam the Believer

Amanda Werne (Slowgold)

Ex-partiledaren Göran Hägglund (KD) och Anna Ekström, då generaldirektör för Skolverket, kom tvåa i förra säsongen av "På spåret" efter en finalförlust mot Elisabet Höglund och Jesper Rönndahl.

I vinter var det tänkt att de skulle försöka ta revansch i den klassiska SVT-frågesporten. Men den 13 september, bara veckor innan de tävlande skulle presenteras, utsågs Ekström till socialdemokratisk gymnasie- och kunskapslyftsminister.

– Ja, man kan ju säga att Stefan Löfven ställde till det på det här området också. Han splittrade det här paret som hade sett fram emot att få tävla ihop i ytterligare en säsong, säger Göran Hägglund skämtsamt.

Ledningsbeslut

För "På spåret"-redaktionen innebar nyheten rejält huvudbry.

– Det gick mycket tankar genom huvudet kring hur det här skulle gå. Men det beslutades faktiskt i SVT:s ledning att man inte kan ha en sittande minister i ett underhållningsprogram så det var bara att acceptera, säger Kristian Luuk.

Nu ska Göran Hägglund i stället tävla med Olivia Wigzell, till vardags generaldirektör för Socialstyrelsen.

– Hon är en fantastiskt begåvad person med en stor bredd när det kommer till kunnande och ett väldigt vinnande sätt, säger Hägglund och skojar om att Wigzell troligtvis också blir minister inom kort.

Nya ansikten´

Som vanligt är det också ett helt gäng nya deltagare i den kommande "På spåret"-säsongen. Till exempel ska TV4-stjärnan Malou von Sivers tävla tillsammans med författaren och poddaren Sigge Eklund. Ett annat lite otippat par i tävlingen är fotbollsjournalisten Erik Niva och konstnären Charlotte Gyllenhammar.

Dessutom ska artisten Anne-Lie Rydé tävla med filmjournalisten Ronny Svensson.

– Jag är pessimistisk optimist. Jag tror att vi inte kommer att gå vidare i tävlingen men jag tror att vi kommer att ha väldigt kul under tiden vi är med, säger Anne-Lie Rydé.

En nyhet för säsongen är också att SVT lanserar en "På spåret"-app – genom den kommer tittarna att kunna tävla mot lagen i programmet och mot varandra. Dessutom kommer det att sändas en två timmar lång specialversion av "På spåret" kvällen före julafton med "särskilt inbjudna tävlande par".

"På spåret" får säsongspremiär den 2 december i SVT1.