Fakta: Kristofer Hivju

Född 1978 i Oslo.

Studerade vid den ryska teaterakademin i Århus.

Medverkade i tv-serier som "Störst av allt är kärleken" och filmer som "The thing" och "After earth" innan det stora genombrottet i serien "Game of thrones" och Ruben Östlunds film "Turist".

Fick en Guldbagge 2015 i kategorin bästa manliga biroll för "Turist".

Syns i rollen som Steinar Hovland i tre av de fyra senaste "Beck"-filmerna som kommer att visas i TV4 med start den 13 november.

Kristofer Hivju hade den delikata uppgiften att efterträda Mikael Persbrandts temperamentsfulle och oerhört populäre polis Gunvald Larsson som Martin Becks kollega. Men det enda som Steinar Hovland och Gunvald Larsson har gemensamt är polisyrket, och Hivju tackar producenterna för att de lät honom vara med och utforma den norske polisen.

– Jag lägger mig alltid i vad mina rollfigurer ska ha för personlighet, säger Kristofer Hivju.

Perfekt Haber

Kristofer Hivju fick ett varmt välkomnande av Peter Haber som gestaltar kommissarie Beck, och den norske skådespelaren har stor respekt för sin svenske kollega.

– Han kan göra en perfekt tagning på första försöket, för han känner rollfiguren så väl och besitter även den där stora mänskligheten och tydliga auktoriteten som behövs. Peter Haber skulle kunna kliva in på en polisstation och få jobb direkt.

Ännu vid liv

Utöver sin medverkan i "Beck"-filmerna har Kristofer Hivju även blivit något av en favorit bland fantasyserien "Game of thrones" tittare. Hans rollfigur Tormund Giantsbane gjorde entré i den tredje säsongen. Tre säsonger senare är han fortfarande vid liv – något som är långt i från en självklarhet i seriens obarmhärtiga värld.

På frågan om vad Tormund kommer att ställas inför i säsong sju svarar Hivju bara "det är hemligt". Däremot lyfter han lite på locket om ett annat hemligt projekt som han har i görningen: ett eget manus.

– Det har varit ett kärleksprojekt i många år. Jag ser mig själv mer som en historieberättare än skådespelare. Min stora dröm är att kunna genomföra ett projekt från A till Ö.