Fakta: Bruce Campbell och "Evil dead"

Bruce Campbell gjorde skådespelardebut som tonåring i skolkamraten Sam Raimis amatörfilmer.

I slutet av 70-talet samlade Campbell, Raimi och några vänner till ihop pengar för att spela in "Evil dead".

När filmen släpptes 1981 fick den ett stort genomslag. Men filmens grafiska innehåll orsakade även rabalder. Bland annat bannlystes "Evil dead" i Storbritannien.

Bruce Campbell har medverkat i drygt 100 produktioner sedan dess, många av dem på "B-listan", men han är starkast förknippad med rollen som Ash i "Evil dead", "Evil dead 2" och "Army of darkness – Evil dead 3".

"Ash vs Evil dead" har premiär på C More den 1 november.

Av alla frågor som har ställts till Bruce Campbell de senaste 23 åren så finns det en som han definitivt har behövt svara på flest gånger, och det är "när ska du spela Ash igen?"

Nu har äntligen svaret alla hans fans har väntat på kommit, i form av tv-serien "Ash vs Evil dead", som börjar sändas av C More 1 november. Produktionen återförenar Campbell med hans "Evil dead"-kamrater: regissören Sam Raimi, producenten Robert Tapert och kompositören Joe Loduca.

– Det var jätteviktigt att vi kunde få med så många från filmerna som det bara var möjligt. Det var liksom hela poängen med att göra serien, säger Bruce Campbell.

"Saknat Ash"

Rykten om att det ska komma någonting nytt i "Evil dead"-väg har florerat i åratal. För två år sedan försökte Campbell, Raimi och Tapert stilla fansens hunger genom att producera en remake av den första filmen, med en ny och ung ensemble. Trots att nyversionen blev en publikframgång så räckte det inte.

– Filmen drog in en massa pengar men folk saknade en särskild ingrediens. De saknade Ash, säger Bruce Campbell.

Att otaliga fans länge har velat se Ash återvända räcker bara så långt. Bruce Campbell menar att det är först nu, när tv-bolagen slåss om att få producera nya serier, som det har varit ekonomiskt hållbart att återuppliva den motorsågsbeväpnade rollfiguren.

– Folk frågar mig alltid varför det inte har kommit fler filmer. Det är för att "Army of darkness" floppade på bio och tog kål på alla chanser att göra en uppföljare. En tv-serie innebär att vi inte behöver lägga alla ägg i samma korg, så att säga, och nu kan vi förhoppningsvis ge våra fans det de vill ha i ett par år framöver, säger han.

Minst ett år till blir det, då tv-bolaget Starz i dagarna gett klartecken för en till säsong av "Ash vs Evil dead".

Fysisk roll

"Evil-dead" innebar genombrottet för Campbell och Sam Raimi. Men filmerna, framför allt del två och tre, var med sin blandning av splatter och slapstick också banbrytande inom skräckgenren. För den oinvigde kan filmerna beskrivas som "Lucio Fulci möter The Three Stooges". En stor del av behållningen ligger i Bruce Campbells fysiska humor, och när Ash nu tar klivet till tv-rutan så har rollen knappast blivit mindre krävande.

– Det är ett tufft jobb. Jag är en gammal man nu och det blir svårare och svårare att kliva upp på morgonen efter att vi har spelat in en slagsmålsscen. Jag stretchar mycket oftare nu, säger Bruce Campbell.