Fakta: Bergmanveckan

Bergmanveckan startades 2004. Under det årliga evenemanget visas film och hålls seminarier med olika gäster, med Ingmar Bergmans verk som utgångspunkt.

Några av tidigare års gäster har varit Ang Lee, Jean-Pierre och Luc Dardenne, Catherine Breillat, Liv Ullmann, Wim Wenders, Sally Potter och Kenneth Branagh.

Årets Bergmanvecka hålls mellan 27 juni och 3 juli. Bland övriga gäster finns Mia Hansen-Løve (bioaktuell i höst med "Dagen efter denna"), Pernilla August och Suzanne Osten. Regissören Aleksandr Sokurov däremot har ställt in.

Bland årets programpunkter finns en dansföreställning skapad av danstruppen Män som dansar, och en dansgestaltning med utgångspunkt från manus och filmer av Bergman av koreografer och dansare från Kungliga Baletten.

Ett av årets fokus är filmen "Persona", som skärskådas ur olika perspektiv och bland annat hyllas genom ett uruppförande av ett stycke av kompositören Carin Bartosch Edström.

"Persona", en av Bergmans mest komplexa filmer, fyller 50 år och lyfts fram extra mycket under årets Bergmanvecka. Men festivalen ska inte ses som svårtillgänglig, menar verksamhetsledaren Helen Beltrame-Linné.

"Bergmanveckan är inte bara till för Bergmanälskare! Om man är kulturintresserad lovar jag att man kan hitta något som passar under Bergmanveckan", skriver hon i ett mejl till TT. Hennes dagar inför festivalstarten är så stressade att hon inte hinner prata i telefon.

Beltrame-Linné beskriver Bergmanveckan som en kulturfestival med ett varierat program, där allt från teater, dans, internationella filmer och gäster ingår.

Trots bredden är det ändå tydligt vad som lockar gäster som skådespelaren Willem Dafoe och regissörerna Andrej Zvjagintsev ("Leviatan") och Olivier Assayas ("Moln över Sils Maria") till Fårö. Anledningen stavas, enligt Beltrame-Linné, Ingmar Bergman.

"De flesta gästerna kommer för att de är nyfikna på ön som Bergman valde att jobba och leva på i över 40 år. Och för att hylla honom på något sätt: att delta på Bergmanveckan är ett sätt att tillkännage deras kärlek till Ingmar Bergman."

Vad ska man då inte missa på årets Bergmanvecka? "Den unika chansen att se film i Bergmans egen privata biograf, där det bara finns 14 platser", säger Helen Beltrame-Linné.