Kultur på Almedalen

Vad händer med landbygdsbiograferna om biomomsen höjs?

Seminarium om biografernas framtid med bland andra Disney Studios och Sveriges Biografägareförbund. (Arrangör: Centerpartiet)

Så kan kultur motverka rasism

Artisten Timbuktu med flera samtalar om kulturens möjligheter att motverka främlingsfientlighet. (Arrangör: Teskedsorden, Raoul Wallenberg Academy)

Kultur för alla?

SVT utfrågas om sitt kulturutbud. Presenterar man kultur för alla? (Arrangör: SVT)

Läs för livet

Hur får vi våra barn att läsa mer? Seminarium med författarna Martin Widmark och Viveca Sten. (Arrangör: Gotlands Media, Crimetime Gotland)

Självkritik eller smakdomare?

Seminarium som lyfter frågan om hur museer ska förhålla sig till konstnärliga genrer. (Arrangör: Nationalmuseum)

Hot mot författare och konstnärer

Vad kan samhället göra åt det faktum att var tredje konstnär och författare har utsatts för hot, våld eller trakasserier? (Arrangör: Myndigheten för kulturanalys)

Film, bildning och makt

Seminarium om den rörliga bildens makt och dess påverkan av samhällsutvecklingen. (Arrangör: Svenska Filminstitutet)

Barn- och ungdomsböckerna som får oss att tänka ett steg längre

Ett samtal om böcker som beskriver och gestaltar flykt. (Arrangör: En läsande klass)

Hur påverkar Donald Trump svensk scenkonst?

Regissören Stina Oscarsson, filmkonsulenten Baker Karim och konstnären Makode Linde diskuterar den omstridde presidentkandidaten. (Arrangör: Riksteatern)

Pirater i klassrummen?

Seminarium som tittar närmare på hur lärare förhåller sig till upphovsrätten när de visar rörlig bild i klassrummen. (Arrangör: Film- och TV-branschens samarbetskommitté)

Yttrandefrihet i praktiken

Tryckfrihetsförordningen fyller 250 år 2016. Hur mår yttrandefriheten? (Arrangör: Svensk biblioteksförening)

Vem ska betala för kulturarvet?

Det svenska kulturarvet har blivit en het politisk fråga. Men hur ska det bevaras och utvecklas? (Arrangör: Sverige Hembygdsförbund, Kultur i Almedalen)

Vad händer med musikindustrin utan artister och musiker?

Musikindustrin jublar över strömningskulturen medan artisterna larmar om usla ersättningsnivåer. Hur ser framtiden ut? (Arrangör: Musikerförbundet)

Kan kulturjournalistiken bli lite sportigare och sportjournalistiken lite mer kulturell?

Ett samtal kring vad journalistikens kanske mest väsenskilda genrer kan lära av varandra. (Arrangör: Helsingborg arena & scen)

Hur når kulturen ut i hela landet?

Alla i Sverige ska ha möjlighet att delta i kulturlivet. Hur ska det gå till? (Arrangör: Kulturrådet)

Dramatikern Stina Oscarson har besökt Almedalsveckan ett tiotal gånger. Hon säger att antalet seminarier som berör kultur har exploderat på senare år.

– Det beror på att man från politiskt håll har blivit intresserad av kultur som tillväxtfaktor. Kulturen har också kommit att bli spackel för en havererad välfärdspolitik. Den ska lösa allt från segregation till miljöfrågor. Det vi ser nu är en stark politisering av kulturen.

Gigantisk föreställning

Enligt Stina Oscarson är detta förklaringen till att det i dag pratas mer om kultur.

– Men det är ju inte kultur i konstnärlig mening. Jag skulle vilja se en gigantisk föreställning på fem timmar, mitt i Almedalen. Spela "Lysistrate".

Den främsta orsaken till kultursektorns närvaro i Almedalen är att man vill stärka de egna leden. Det säger Roger Blomgren, universitetslektor vid Högskolan i Borås som forskar inom kulturpolitik.

– Man vill ingjuta självförtroende och visa att kulturpolitiken är viktig, särskilt nu när exempelvis brexit tagit så stor plats. Det finns också en rädsla för att inte finnas med där det händer. Sedan saknar det nog inte betydelse att det kul för dem som åker dit att få mingla och dricka vin, säger han.

Roger Blomgren konstaterar att den som förväntar sig kulturdebatt med lite sälta sannolikt blir besviken.

– De som besöker seminarierna har samma typ av åsikter. Det blir ungefär som med Facebooks gilla-knappar.

Men enligt Roger Blomgren är konsensusklimatet inte unikt för Almedalen.

– Så här blir det ofta när Kultursverige samlas till möten och konferenser. Man brukar komma fram till att lösningen på alla problem är mera resurser till den egna verksamheten.

Ekonomiska skäl

Kulturrådet är en av de aktörer som finns på plats under Almedalsveckan. I år arrangerar man en handfull seminarier under rubriken kulturklyftor.

Staffan Forssell, generaldirektör för Kulturrådet, berättar att den statliga myndigheten har dragit ner på sin närvaro av ekonomiska skäl. Att man ändå medverkar motiverar han med att så många beslutsfattare är samlade på en plats.

– Det ger oss en naturlig möjlighet att träffa dem, säger Staffan Forssell.