Fakta: Årets deltagare i "På spåret"

Grupp 1

Elisabet Höglund, journalist, och Jesper Rönndahl, komiker

Karin "Kakan" Hermansson, programledare, och Jan Hermansson, doktor i religionspsykologi

Göran Hägglund, tidigare partiledare för Kristdemokraterna, och Anna Ekström, generaldirektör för Skolverket

Grupp 2

Petra Mede, programledare och komiker, och Peter Magnusson, skådespelare

Louise Epstein, programledare, och Thomas Nordegren, programledare

Aino Trosell, författare och dramatiker, och Tina Mehrafzoon, programledare

Grupp 3

David Lagercrantz, författare, och Viveca Sten, författare

Jonas Eriksson, fotbollsdomare, och Åsa Sandell, journalist och tidigare proffsboxare

Filip Hammar, programledare, och Fredrik Wikingsson, programledare

Årets säsong av "På spåret" får premiär i SVT1 den 20 november och pågår sedan till den 8 januari. Kristian Luuk är programledare och Fredrik Lindström agerar domare.

I den förra säsongen av SVT-flaggskeppet "På spåret" fick Elisabet Höglund och Jesper Rönndahl revansch för finalförlusten 2014. I det sista avsnittet besegrade de Filip Hammar och Fredrik Wikingsson och blev därmed vinnare.

Nu ska de försvara sin titel.

– Vi tvekade inte men det är klart, ju fler gånger man är med desto snabbare närmar man sig förlusten, säger Elisabet Höglund.

I vanlig ordning pluggade hon ordentligt inför tävlingen.

– Jag har fyra tjocka pärmar med material, geografi, städer, orter och alla möjliga saker. Det har varit ett himla jobb att gå igenom allt, säger Elisabet Höglund.

Tuff säsong

Hon tycker om att vara väl förberedd men erkänner samtidigt att det är sällan hon kan dra nytta av sin pluggande. I stället får hon hoppas på att samspelet mellan henne och Jesper Rönndahl fortsätter att gå som tåget.

Samtidigt är motståndet tufft.

– Det är många som på papperet ser väldigt starka ut. När jag såg vilka som ska vara med tänkte jag "oj, Petra Mede är säker jätteduktig och Filip och Fredrik är alltid livsfarliga". David Lagercrantz och Viveca Sten är också välutbildade och noggranna, säger Elisabet Höglund.

Det sistnämnda paret gör debut i tävlingen och David Lagercrantz medger att förutsättningarna inte har varit optimala – han har som bekant haft fullt upp med lanseringen av Millennium-uppföljaren.

– Jag har haft en totalt galen höst, ibland känner jag att min hjärna är uppluckrad, säger han.

"Brutal lucka"

De båda författarna var bekanta sedan tidigare och "totades ihop" av "På spåret"-redaktionen.

– Det känns som en bra kombination. Viveca är ju verkligen påläst och har ordning och reda, jag är mer den fladdriga och förvirrade människan, säger David Lagercrantz.

Han tycker att "På spåret" är tv-underhållning när den är som bäst.

– Jag älskar när kunskap och underhållning kombineras. Det är det jag själv försöker göra i mina böcker, man hoppas att man underhåller samtidigt som man smyger in lite vetande.

Samtidigt fruktar David Lagercrantz själva tävlingsmomentet – han är rädd för blockeringar och pinsamma kunskapsluckor.

– Man kan låta bildad och så plötsligt fattar man att man har en helt brutal lucka i sin bildning, något som man av någon anledning inte brytt sig om. Sådant kan ju förstås avslöjas, säger han.

Säsongspremiären av "På spåret" sänds den 20 november. Elisabet Höglund och Jesper Rönndahl möter då Karin "Kakan" Hermansson och hennes far Jan Hermansson.