Fakta: Årets stjärnor på slottet

Marika Lagercrantz, 61 år, är skådespelerska med en lång karriär på Stockholms Stadsteater och Dramaten. Hon har medverkat i en rad långfilmer, som Bo Widerbergs "Lust och fägring stor" och "Män som hatar kvinnor". Under åren 2011–2014 var hon kulturråd på Sveriges ambassad i Berlin.

Stefan Sauk, 60 år, är skådespelaren som fick sitt genombrott med humorsketcher kallade "Tillfälligt avbrott" i satirprogrammet "Lorry". Han spelade Jan Guillous hjälte Carl Hamilton i långfilmen "Vendetta" och har sedan dess haft en rad roller i stora svenska filmer.

Amanda Ooms, 51 år, är skådespelerska, författare och konstnär och fick sitt genombrott i Suzanne Ostens film "Bröderna Mozart". Under 1990-talet inledde hon en internationell karriär men har även spelat huvudroller i stora svenska filmer som "Så vit som en snö", "Harrys döttrar" och "Maria Larssons eviga ögonblick".

Morgan Alling, 47 år, är skådespelare, regissör, författare och föreläsare och fick sitt genombrott med tv-serien "Tippen". Han spelar pappa i de populära "Sune"-filmerna och var nyligen aktuell med sin dokumentärserie "Morgans mission" på SVT. I boken "Kriget är slut" berättar han om sin tuffa barndom med alkoholiserade föräldrar och flytt mellan olika barnhem och fosterfamiljer.

Claire Wikholm, 71 år, är skådespelerska och författare och har varit verksam inom film, tv och teater sedan 1960-talet. Hon är känd från bland annat adventskalendern "Broster, Broster!", kultfilmen "Vi hade i alla fall tur med vädret" och en lång rad roller på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Fakta: Tidigare deltagare

Säsong 1: Maud Adams, Börje Ahlstedt, Peter Harryson, Mona Malm, Sven-Bertil Taube.

Säsong 2: Britt Ekland, Magnus Härenstam, Jan Malmsjö, Arja Saijonmaa, Peter Stormare.

Säsong 3: Janne "Loffe" Carlsson, Kjerstin Dellert, Jonas Gardell, Staffan Scheja, Christina Schollin.

Säsong 4: Kjell Bergqvist, Tommy Körberg, Siw Malmkvist, Björn Ranelid, Meg Westergren.

Säsong 5: Ulf Brunnberg, Marie Göranzon, Dan Ekborg, Monica Dominique, Niklas Strömstedt.

Säsong 6: Kim Anderzon, Louise Hoffsten, Christer Lindarw, Johan Rabaeus, Johan Rheborg.

Säsong 7: Ewa Fröling, Robert Gustafsson, Claes Malmberg, Barbro "Lill-Babs" Svensson, Philip Zandén.

Säsong 8: Leif Andrée, Malena Ernman, Maria Lundqvist, Claes Månsson, Lasse Åberg.

Säsong 9: Harriet Andersson, Helena Bergström, Özz Nûjen, Örjan Ramberg, Rikard Wolff.

I säsongens sista "Stjärnorna på slottet" har det blivit dags för skådespelerskan Marika Lagercrantz att stå i centrum. Hon ser programmet som sin återkomst till Sverige efter flera år som kulturråd i Berlin i Tyskland.

– Jag har blivit tillfrågad flera gånger tidigare men alltid tackat nej. Men nu har jag varit borta från Sverige i fyra år och när SVT hörde av sig till mig i Berlin och frågade om det inte var dags nu så tänkte jag att "jo, det tror jag". Det är ett sätt för mig att få komma tillbaka till Sverige, säger Marika Lagercrantz.

"Magi och fest"

Hon har följt programmet tidigare och tycker att såväl den pågående som tidigare säsonger har varit gripande.

– Jag fick ju vara med när Claire, Morgan, Stefan och Amanda berättade om sina liv. Jag tycker det är fantastiskt att vi kan prata så fritt om våra liv, säger Marika Lagercrantz.

Hon beskriver inspelningen som lustfylld.

– Det var magi, det var fest. Man visste inte vad som skulle hända när man vaknade på morgonen. Jag var clown, jag var bildkonstnär, jag gjorde en installation. Det var väldigt mycket roligt som vi gjorde under den där sommarveckan, säger Marika Lagercrantz.

Bortklippt mamma

I sitt avsnitt pratar hon, som brukligt, om sitt liv och sin karriär – för henne betydde det dock extra mycket att göra det. Marika Lagercrantz är som bekant uppvuxen i en kulturell familj där männen har tagit mycket plats.

– I min familj har männen berättat sina historier i århundranden medan det inte funnits plats för kvinnornas historia. Jag blev väldigt gripen av att jag fick berätta en liten del av min historia för i min erfarenhet hör det inte till vanligheterna, säger hon.

Ändå pratar hon en hel del om sin far, författaren och chefredaktören Olof Lagercrantz, i programmet. Att det framstår på det sättet skyller hon på SVT.

– Jag brukar prata mycket mer om min mamma än min pappa och det gjorde jag här också. Jag pratade väldigt mycket om min mamma, men det har de valt att klippa bort, säger Marika Lagercrantz.

"Stjärnorna på slottet" sänds i SVT1 på lördag klockan 20.00.