Fakta: Laleh Pourkarim

Född: 1982 i Iran.

Uppväxt: Föräldrarna tvingades fly från Iran på grund av sitt politiska engagemang när Laleh var knappt ett år. Via Azerbajdzjan, dåvarande Sovjetunionen, Berlin och Tidaholm hamnade familjen till slut i Hammarkullen i Göteborg. Musikintresset kom tidigt och efter att hon flyttat till Stockholm började hon skriva och producera egna låtar.

Genombrott: Till en början spåddes hon en framtid som skådespelerska efter en uppmärksammad roll i Josef Fares film "Jalla! Jalla!" 2000. Men musiken tog över hennes liv och 2005 blev hennes debutalbum "Laleh" årets mest sålda skiva. Genom åren har hon även fått stora framgångar i Danmark och Norge.

USA-karriär: 2014 flyttade hon till Los Angeles. Där har hon verkat som låtskrivare och producent. I mars framförde hon och Adam Lambert "Welcome to the show" i talangshowen "American idol", en ballad hon skrivit tillsammans med den svenske producenten Ali Payami.

Aktuell: Hon släppte nyligen singeln "Bara få va mig själv". I höst väntar Kristallerturnén där Laleh ger sig ut på vägarna tillsammans med en sinfonietta och ett band.

Fakta: Turnéplan

28/10 Scandinavium, Göteborg

29/10 ABB Arena, Västerås

5/11 Malmö Arena, Malmö

11/11 Hovet, Stockholm

12/11 Kinnarps Arena, Jönköping

19/11 Skellefteå Kraft Arena, Skellefteå

25/11 Saab Arena, Linköping

26/11 Göransson Arena, Sandviken

27/11 Löfbergs Lila Arena, Karlstad

På senare år har det rapporterats flitigt om svenskar som drar till Los Angeles för att pröva lyckan. Oftast har de återvänt hem som levande exempel på hur mördande konkurrensen är i underhållningsindustrins hjärta.

Hyllad av Max Martin

Laleh Pourkarim är ett gyllene undantag. I slutet av 2014 flyttade hon till Los Angeles närmast i smyg. Sedan dess har hon snabbt etablerat sig som en aktad producent och låtskrivare. Delvis med hjälp Polarpristagaren Max Martin som kallat henne för ett geni.

Flera av de artister som hon samarbetat med är kvinnor. Det är hon är särskilt glad över eftersom hon vänder sig mot mansväldet i producentbranschen.

Varför vinner då ett svenskt oprövat namn från Tullinge så pass starkt gehör hos världsstjärnor som Ellie Goulding och Demi Lovato? Enligt Laleh handlar det om att hon intresserar sig för artisterna på djupet. Det psykologiska samspelet är viktigt i den kreativa processen.

– Vi sitter ner och pratar. Sedan skapar vi något utifrån deras erfarenheter som jag inte hade kunnat göra själv. De säger också själva att just de låtarna varit de mest känslosamma på deras skivor, berättar hon och framhåller att det var en stor upplevelse att få se Demi Lovatos emotionella framförande av deras låt "Stone cold" i tv-showen "Saturday night live".

– Jag är i princip bara intresserad av det personliga. Jag insåg tidigt att jag aldrig kommer att kunna skriva låtar som inte handlar om riktiga saker. Det tror jag är ett arv från min pappa som var journalist och etnolog, säger Laleh om sin far Houshang som omkom i en drunkningsolycka 1994.

Vad har du saknat med Sverige i USA?

– Var ska jag börja? Jag har alltid trott att min kärlek till Sverige inte kunde bli större. Men det kunde den. Min relation till Sverige har blivit mycket starkare.

Klättrar på listorna

Samtidigt som karriären går på högvarv på andra sidan Atlanten klättrar hennes singel "Bara få va mig själv" på listorna här hemma. Den är inspelad i Los Angeles. Men texten, som kan beskrivas som ett stridsrop för oberoende, är i högsta grad svensk. "Jag ska aldrig ta skit igen", sjunger Laleh med skärpa i rösten.

– Jag behöver påminna mig själv om vem jag är och det tror jag alla behöver. Vi är starkare och modigare än vi tror. Vi måste bara få lite hjälp att komma ihåg det. Många har berättat att de lyssnar på låten på väg till skolan eller jobbet för att stärka sig. Det är fantastiskt att få vara med och bidra till den energin, säger Laleh som menar att hennes tillvaro bygger på andra människors generositet.

– Jag har fått möjlighet till ett liv tack vare att andra har varit generösa: mina föräldrar, samhället... På något sätt står du alltid i skuld. Därför är det skönt att få göra något meningsfullt.