Fakta: Thailand

Thailand är en monarki i Sydostasien med 67 miljoner invånare. Omkring 95 procent av befolkningen är buddhister och 4 procent muslimer. Den framlidne kung Bhumibol Adulyadej, som var landets statschef, satt vid tronen sedan 1946.

I maj 2014 genomfördes en statskupp av den thailändska militären. Juntan sitter kvar vid makten och yttrandefriheten och mötesfriheten är kraftigt beskuren.

Den sydligaste delen av landet har under lång tid plågats av våldsamma konflikter mellan buddhister och muslimer.

Omkring 20 000 svenskar är bosatta i Thailand.

Utrikesdepartementet (UD) uppskattar att runt 25 000 svenskar vistas i Thailand i oktober.

Mer än dubbelt så många, omkring 55 000, befinner sig i landet i december.

I januari räknar UD med att 50 000 svenskar är i Thailand och i februari beräknas 42 000 svenskar vara där.

Källa: Sveriges ambassad i Bangkok, Nationalencyklopedin med flera

– Svenskar som befinner sig i Thailand måste följa de lokala myndigheternas råd och rekommendationer. Exakt vad de kommer att innehålla nu kan jag inte svara på. Vi väntar på mer information, säger Katarina Byrenius Roslund, presskommunikatör vid UD, till TT

Thailand är ett populärt turistmål för svenskar, framför allt under vinterhalvåret.

Respektera sorgeperiod

Tillsammans med svenska ambassaden i Bangkok följer UD de råd och rekommendationer som thailändska myndigheterna går ut med.

– Vi råder alltid resenärer att följa de lokala föreskrifter och rekommendationer som finns. Det gör vi även nu, säger Katarina Byrenius Roslund.

Svenska ambassaden i Bangkok rekommenderar resenärer att respektera sorgeperioden.

"Att agera på ett sätt som kan uppfattas vanära kungahuset betraktas i Thailand som ett allvarligt brott", skriver ambassaden på sin sajt.

Ambassaden har inga uppgifter om störningar i flygtrafiken eller i lokaltrafiken i Bangkok.

– Ett råd just nu till alla svenskar är att vara ute i god tid och vid behov föra en dialog med flygbolaget om eventuella förseningar, säger Katarina Byrenius Roslund.

"Vill inte spekulera"

Fritidsresor erbjuder inga resor till Thailand just nu eftersom säsongen inte har börjat än. Resebolaget menar att landssorgens restriktioner därför inte påverkar dess resenärer.

– Vi har nåtts av informationen, så klart. Vi har inga resenärer i nuläget som påverkas. Vår personal på plats bevakar läget och utvecklingen fortlöpande, säger Leyla Öfwerström, informatör vid Fritidsresor, till TT.

Researrangören säger att den inte har fått några indikationer på att flygtrafik eller annat kommer att påverkas.

– Vi vill inte spekulera i vilken effekt det här har alls, men vi kommer att ha en väldigt nära bevakning av vad som nu sker, säger Mathias Bergendahl, nordisk informationschef för Fritidsresor, till TT.

– Det är ju så enligt lagstiftningen i Thailand att man inte får spekulera vad som kommer att ske. Och det har vi fallit under också, så vi har inte haft någon direkt planering inför detta.

Officiell sorg ska råda i ett år efter den thailändske kungens död, enligt juntaledaren Prayut Chan-O-Cha.