– Det var naturligtvis nästan ofattbart.

Författaren Viveca Lärn, om känslorna när hon fick beskedet att hon var årets Piratenpristagare.

Fakta: Piratenpristagare

Tio senaste årens Piratenpristagare:

2016: Viveca Lärn

2015: Lasse Åberg

2014: Gösta Ekman

2013: Claes Eriksson

2012: Leif GW Persson

2011: Katarina Mazetti

2010: Carin Mannheimer

2009: Torgny Lindgren

2008: Niklas Rådström

2007: Claes Hylinger

Källa: Fritiof Nilsson Piraten-sällskapet

Fakta: Viveca Lärn

Viveca Lärn är född den 6 april 1944 i Göteborg.

Bokdebuten kom 1975 med ungdomsboken "Stoppa pressarna". Sedan dess har Lärn publicerat ett 60-tal böcker, varav ett 40-tal är barn- och ungdomsböcker.

Vuxenromanerna "Midsommarvals" och "Hummerfest" har dramatiserats över tre säsonger i SVT-serien "Saltön". Hennes senaste bok "Halta hönans hotell" är den avslutande delen i serien om den fiktiva skärgårdsön Saltön.

Hon arbetade tidigare som journalist på bland annat Göteborgs-Posten, Aftonbladet och SVT innan hon blev författare på heltid 1982.

Källa: Fritiof Nilsson Piraten-sällskapet.

Fakta: Piratenpriset

Författaren och dramatikern Viveca Lärn tilldelades 2016 års Piratenpriset.

"Med värme, humor och medmänsklighet beskriver årets pristagare den på samma gång helt unika och alldeles vanliga människan. Hon är produktiv, minst 60 böcker har det blivit sedan debuten 1975, och många av dessa har hon skrivit för den kanske allra viktigaste målgruppen – barnen", lyder juryns motivering.

Prissumman är på 100 000 kronor och priset delas ut i samband med Piratendagen den 18 juli i Kivik på Österlen.

Piratenpriset har delats ut sedan 1989 till kulturpersonligheter som verkat i Fritiof Nilsson Piratens anda. Fritiof Nilsson Piraten-sällskapet bildades 1982 med förhoppningar om att rädda författaren Fritiof Nilsson Piratens barndomshem. Protesterna gav inget resultat, men föreningen är i dag enligt egen utsago Sveriges största litterära personsällskap med cirka 3 500 medlemmar.

Sällskapet arbetar för att främja intresset och forskning kring författaren.

Källa: Fritiof Nilsson Piraten-sällskapet.

När Viveca Lärn växte upp hade hon fotografier av sina två barndomsförälskelser på väggen hemma i flickrummet.

– När jag var barn i Göteborg i slutet av 1950-talet var jag djupt förälskad i två vackra män. De var Piraten och Fred Astaire, sade Lärn i sitt tacktal, utanför det lilla pumphuset i Vollsjö, efter att hon tillkännagetts som 2016 års Piratenpristagare.

"Vilken värld"

Det var i den lilla skånska byn Vollsjö som Fritiof Nilsson Piraten föddes och det var med hans böcker som Viveca Lärn började nära sin dröm om att själv bli författare när hon läste "Bombi Bitt och jag" och "Bock i Örtagård".

– Jag tänkte "vilken värld", säger Viveca Lärn. Man kan blanda sanning och lögn och man kan vara sin egen läsare på något sätt när man skriver.

TT: Har du inspirerats mycket av Piraten i ditt författarskap?

– Det är en värld som öppnar sig. Man inser just att man kan göra vad som helst, så det är mest undermedvetet eller omedvetet. Men jag hoppas verkligen att det märks i mina böcker.

Redan i februari fick Lärn reda på att hon skulle få årets Piratenpriset.

– Det var naturligtvis nästan ofattbart. Det tog nog många timmar innan jag fattade det och nästa morgon var jag tvungen att övertyga mig igen och läsa brevet jag hade fått, säger hon och skrattar.

Viveca Lärn får priset för sin "värme, humor och medmänsklighet", och för att hon skrivit för "den kanske allra viktigaste målgruppen – barnen", skriver juryn.

– Viveca Lärn är en spontan människa med självdistans, precis som Piraten, säger Mikael Persson, ordförande för Piratensällskapet.

Göteborg ska fyllas av tomater

Sällskapet anser även att det har varit en obalans i manliga och kvinnliga pristagare. Lärn är blott den sjunde kvinnan som får priset, som delats ut årligen sedan 1989.

– Det har jag faktiskt uppriktigt sagt inte tänkt på. Jag tänker bara på hur folk skriver, men det är väl jättebra. Jag är ju obestridligen kvinna, säger Viveca Lärn.

Nu ska hon fylla sin balkong i Göteborg med tomatplantor, inköpta med hjälp av prispengarna på 100 000 kronor.

– Tomater ska trilla längs gatorna. Hela Göteborg ska fyllas av tomater och så får vem som helst plocka dem.