"Masken talade till mig, den krävde saker". Rolf Lassgård utvecklade ett nära förhållande till sin Ove-mask.

Fakta: "En man som heter Ove"

Bygger på: Romanen av Fredrik Backman.

Regi: Hannes Holm.

Medverkande: Rolf Lassgård, Bahar Pars, Filip Berg, Ida Engvoll med flera.

Handling: Ove är en vresig besserwisser som driver omgivningen till vansinne. I hemlighet saknar han sin döda fru Sonja och planerar att ta livet av sig för att återförenas med henne. Men ideligen kommer saker i vägen, som den nya grannen Parvaneh och hennes familj.

Premiär: 25 december.

Vi är vana vid att se honom i actionladdade polisserier, i komplexa relationsdramer eller i färd med att lösa kriminalgåtor. Han figurerar också ofta på listor över Sveriges snyggaste män. Nu tacklar Rolf Lassgård en ny typ av roll. Gubbarnas gubbe Ove i filmatiseringen av Fredrik Backmans bästsäljande roman "En man som heter Ove" möter biopubliken på juldagen.

– Jag blev verkligen glad när jag väl fick rollen. Jag har hamnat i åldern då jag börjar få roller av typen "mysig morfar" och så dyker den här dundergubben upp. Det var inte lätt att bli av med honom efteråt, det blev verkligen en drömroll.

"Befriande mask"

Även om garanterat alla har en självutnämnd ordningsman som Ove i sin närhet är 59-åringen inte en typisk nutida äldre man. Han kommer snarare från en annan tid.

– Vi är ju egentligen jämnåriga och jag tillhör väl mer generationen som krampaktigt försöker hålla sig kvar i det ungdomliga, ha ha. Personligen tycker jag det var befriande med den här masken och att sitta på inspelningen och tänka, "fan, vad gammal jag ser ut".

"Masken", det är den mycket övertygande skapelse som tog två timmar att sätta på varje dag och som hjälpte Rolf Lassgård att komma i stämning.

– Ove går ju sin morgonrunda i kvarteret klockan sex varje morgon. Klockan fem hade jag min rutin, när alla andra låg och sov. Och masken talade till mig, den krävde saker av mig. Det var en bra trigger, att inte vara så himla glad när man klev upp.

Påstridig granne

När den höggravida och mycket bestämda nya grannen Parvaneh dyker upp i inledningen av filmen blir Ove störd i sina planer på att ta livet av sig. Grannen spelas av Bahar Pars, som ser fram emot att bli Parvaneh med en bred publik och att dessutom få representera en grupp som sällan syns i svensk film.

– Och det som Parvaneh ser, att det finns något fint i Ove, det blir så viktigt. Och tvärtom, han lär ju känna henne också. I dag är det så lätt att man inte orkar se förbi sina förutfattade meningar om människor men det måste vi, speciellt när vi lever så segregerat i våra små klickar.

"Äta upp boken"

Under ett filmår där svenska biosuccéer mestadels har lyst med sin frånvaro är regissören Hannes Holm väldigt medveten om betydelsen av att sätta upp en film på just juldagen.

– Förväntningarna är höga. Det kan vara kreativitetshämmande. Inspelningen var tuff på det sättet, vi har alla velat att historien skulle fungera och bli bra. För att lyckas måste man liksom äta upp hela boken, nästan bokstavligt, så man får ut den i blodet. Då kan man börja vara modig och waila loss.