Fakta: "Stairway to heaven"

Led Zeppelins låt från gruppens fjärde, obetitlade, studioalbum är en av tidernas mest omtyckta rocklåtar.

Låten är 7 minuter och 55 sekunder lång, vilket enligt oskriven rocklag placerar den i kategorin "episk".

När "Stairway" firade sitt 20-årsjubileum 1991 hävdades det att den hade spelats 2 874 000 gånger på radio, vilket motsvarar 44 års tid.

Det spreds också länge rykten om att låten, när den spelades baklänges, innehöll det satanistiska budskapet "Here's to my sweet satan". Detta rykte har visat sig vara falskt.

Källa: The Guardian

Jimmy Page och Robert Plant i Led Zeppelin blev stämda av bandet Spirit som hävdade att introt till "Stairway to heaven", från 1971, är ett plagiat på Spirits låt "Taurus", skriven 1967.

Under rättegången sade Page och Plant att de inte hade haft tillgång till "Taurus" när de skrev "Stairway to heaven". Deras påstående tillbakavisades av juryn som fann det rimligt att de skulle kunna ha hört Spirits låt. Men de fyra kvinnorna och fyra männen i juryn fastställde också att det inte fanns tillräckliga likheter låtarna emellan för att det skulle vara tal om något upphovsrättsbrott.

Jimmy Page och Robert Plant befann sig i rättssalen när juryns beslut lästes upp. Strax innan hade domaren Gary Klausner gått med på juryns önskan om att en sista gång få höra akustiska gitarrversioner av "Taurus" och "Stairway to heaven" spelas samtidigt.

Målsägande var Michael Skidmore, förvaltare av Spirit-gitarristen Randy Californias dödsbo. California hävdade länge att han borde läggas till som en av låtskrivarna till "Stairway to heaven". Han omkom i en drunkningsolycka 1997 och hann aldrig dra Page och Plant inför rätta.