Fakta: Iggy Pop

Föddes: 1947 som James Newell Osterberg i Muskegon, USA.

Bakgrund: Uppvuxen i en husvagnspark nära Ann Arbor, Blev tidigt intresserad av rock, började spela trummor och bildade bandet The Iguanas i början av 1960-talet. 1967 bildade han The Psychedelic Stooges, som snart förkortade sitt namn till The Stooges. Samtidigt skaffade sig Osterberg scennamnet Iggy Pop. 1974 splittrades bandet och Pop blev soloartist.

Soloplattor i urval: "The idiot" 1977, "Lust for life" 1977, "Blah-blah-blah" 1986, "Beat em up" 2001, "Après" 2012 och "Post pop depression" 2016.

Aktuell: I Jim Jarmuschs dokumentärfilm "Gimme danger" som visas på filmfestivalen i Cannes. Den 24 augusti spelar Iggy Pop på Gröna Lund i Stockholm.

"Gimme danger", som Jim Jarmusch har kallat "ett kärleksbrev till The Stooges", handlar om Iggy Pops tid med det legendariska rockbandet. Filmen innehåller en stor mängd bilder och klipp från slutet av 60- och början av 70-talen. Men inget material kommer från Iggy Pop själv:

– Jag är en kille som slänger bort saker. Men jag kände till människor som hade material och jag tog kontakt med dem och bad dem ge Jim allt de hade – fans, drogdealare, spritsmugglare, konstiga beundrare. Det enda jag hade var ett foto av mina föräldrar. Och så mitt minne förstås.

Eftertänksam

Det är stor skillnad på den utlevande Iggy Pop (eller James Osterberg som han egentligen heter) vi möter på en konsertscen och den eftertänksamme, reflekterande man vi ser i filmen. Finns det två personligheter i honom?

– Just nu talar ni med Iggy Pop, men det är James som kontrollerar intervjun. Vi bestämmer båda två, skrattar Iggy Pop, som själv såg filmen för första gången på onsdagskvällen.

– Det kändes verkligen. Jag tänkte "Åh herregud, jag är ett barn av den tiden". I många av klippen ni ser var jag oerhört hög. Jag kunde gå från aggressivitet till att vara vänlig på fem sekunder.

Renlevnadsman

Under decennier missbrukade Iggy Pop droger, allt från mystiska svampar till LSD och heroin. Numera är han helt ren.

– De som använder borde sluta med den där skiten. Jag använder inte droger längre. Jag dricker vin till maten, det räcker.

Hur har han då lyckats hålla sig vid liv i 69 år? Han skrattar när han svarar.

– Jag hade riktigt bra föräldrar som jag inte lyssnade på. Sen började jag göra det. Numera håller jag mig i form genom att lägga mig tidigt, äta tre mål mat om dagen och jobba hårt. Av någon anledning har det gjort att jag har lyckats hantera alla de saker som jag har stoppat i min kropp.