Peters tre viktigaste låtar på skivan

”Svag doft av skymning” Den är intressant eftersom jag skrev den som flera pusselbitar. Den byter form, tonart och tempo flera gånger. Det är en klippa- och klistrateknik som jag inte använt tidigare.

”Min kyrka” Den handlar om en skogspromenad. Ingmar Bergman hade rätt då han sa att demoner inte tål dagsljus och frisk luft. Det finns en andlighet i det planlösa vandrandet i naturen.

”Den nakna sanningen”  Den är plattans sensmoral. Jag vill dock inte utveckla det. Om jag skulle kunna beskriva en låt på två rader hade jag gjort det. Den sammanfattar ordet acceptans.

 

Sommaren 2010 var ett riktigt jävligt år för Peter LeMarc. En av hans bästa vänner, musikjournalisten Lennart Persson, hade gått bort i sviterna av cancer och Peter gick till läkaren för att göra en hälsoundersökning. Den visade att han var ”lite för fet och snusade lite för mycket” – och så hade han cancer. Vilken typ av cancer vill han inte berätta. Han vill över huvud taget prata så lite som möjligt om sjukdomen då Metro träffar honom hemma i hans villa i Bagarmossen.

– Jag vill inte att det här ska bli en cancerplatta. Visst, min cancer har färgat den. Utan allt som hänt så hade det inte blivit en sådan skiva. Men det är inte det som spelar roll, säger han.

Peter LeMarc sitter barfota och hopkrupen i sin favoritfåtölj inne i rummet där låtarna på nya albumet ”Svag doft av skymning” kom till. Peter beskriver den som en temaplatta.

– Temat är förlust, saknad, sorg, acceptans och försoning, säger han och gör en liten parentes i allt prat om sorg och sjukdom genom att försvara skivan som produkt.

– Jag lever på medeltiden. Jag vet att det finns Itunes och Spotify och att man inte bryr sig om ett album. Men det skiter jag i. Jag ville göra en skiva som håller ihop. Jag har valt elva låtar som passar ihop, lagt dem i en ordning så de kan relatera till varandra. Med risk för att vara pretentiös, och det får jag vara eftersom jag är Peter LeMarc, men att lyssna på Spotify är som att rycka ut sex sidor ur en roman. Ett album är en helhet, säger han.

Att göra saker på sitt eget sätt är tydligt viktigt för Peter. Han vill inte åka ut på någon turné för att han ”inte har någon lust”. När han skrev låtarna till skivan skrev han en låt om dagen i stället för tre stycken, som på 90-talet.

– Det är skönt att ha kommit förbi de där ängsliga åren. Jag fyller 54 år och jag ger blanka fan i vad folk tycker om mig. Det är rätt skönt, säger han.

Hur mår du i dag?

– Jag mår jättebra. Saker och ting har förändrats i livet men så är det. Antingen gräver man ner sig eller så får man lära sig att acceptera. Och det är det skivan handlar om.