Fakta: "Girls"

Tv-serien Girls hade premiär 2012, är producerad av kanalen HBO och skapad av Lena Dunham, som även spelar den halvt självbiografiska huvudrollen Hannah – och därtill skriver och regisserar flera avsnitt per säsong. Judd Apatow är exekutiv producent och bidrar också till manusskrivandet. I övriga huvudroller syns bland andra Allison Williams, Jemima Kirke, Zosia Mamet, Adam Driver, Alex Karpovsky och Andrew Rannells. Tv-serien har vunnit en mängd priser, bland annat en Golden Globe för Bästa humor-tv-serie, 2013. Säsong fem är tv-seriens näst sista, och har svensk premiär på HBO Nordic måndagen den 22 februari. Serien visas också i C More från 22 april.

I januari offentliggjordes det att Lena Dunhams hyllade tv-serie "Girls" totalt kommer att bestå av sex säsonger, vilket gör den stundande till den näst sista. Säsongssloganen "Slutligen faller bitarna på plats" kan kanske ge tittare intrycket av att allt i livet nu plötsligt kommer att lösa sig för tv-seriens fyra huvudroller Hannah (Lena Dunham), Marnie (Allison Williams), Jessa (Jemima Kirke) och Shoshanna (Zosia Mamet).

Komplex vänskap

Men riktigt så är inte fallet, avslöjar Lena Dunham när TT träffar henne i Los Angeles. "Vuxna" moment som exempelvis giftermål är visserligen med, men i berättelsens centrum finns komplexiteten i tjejernas vänskapsrelationer.

– Relationerna med mina väninnor har varit de mest mångbottnade, plågsamma och vackra i mitt liv, säger Lena Dunham och fortsätter:

– De gånger jag är verkligt upprörd, är det inte för att jag och min pojkvän har bråkat utan för att något har hänt med en tjejkompis. Det ligger något så smärtsamt i att inte synka med en nära väninna. Jag har försökt fånga den känslan, bland annat i säsongspremiären om Marnies bröllop, som visar hur svårt det kan vara för nära vänner att låta varandra förändras och växa.

Föräldrar i fokus

I säsong fem riktar Lena Dunham även blicken mot huvudkaraktärernas föräldrar.

– Att inse att ens föräldrar är människor med egna brister och fel, kan vara svårt. För vissa tar det längre tid, som för Hannah, som äntligen börjar se sina föräldrar som något mer än hennes beskyddare och förstår att det är dags för henne att ta hand om dem. Det rollombytet, och en nyanserad bild av relationer mellan generationer, var kul och spännande att gestalta.

Att bolla titlarna som regissör, manusförfattare och huvudrollsinnehavare har blivit lättare för Lena Dunham under seriens gång, även om oväntade situationer fortfarande kan uppstå.

– Ibland har jag skrivit något för min rollfigur som jag under inspelningen inser att jag inte kan genomföra. Till exempel är jag inte alltid skicklig nog som skådespelare för att frammana gråt. Men i slutändan hittar vi alltid en lösning. Jag har verkligen helt fantastiska kollegor.

Ovärderlig mentor

En sådan är humorproducenten Judd Apatow, som även gjort tv-serien "Freaks and geeks" och regisserat filmen "The 40-year-old virgin". Hans mentorskap är ovärderligt för Dunham.

– Han har lärt mig allt från att till att kommunicera effektivt med mitt crew, till att arbeta med skådespelare, till hantera publicister och journalister. Han är en så fin, begåvad person.

Inför avrundningen av "Girls" har Lena Dunham kommit fram till att tv-seriens slutgiltiga budskap sannolikt kommer att landa i det som var själva utgångspunkten för berättelsen.

– Det är idén om att det är okej att vara flera saker samtidigt, och att vara komplicerad. Kvinnliga roller ska inte behöva vara flickvännen, eller slampan, eller skämtaren, eller den tjocka, eller den sexiga. De ska få inrymma flera olika sidor. Vi har visat hur det kan se ut.