Skärgårdsrestaurangen på Fjäderholmarna och Stockholm under 1930–40-talen blir spelplatsen för en kommande dramaserie på TV4. Den handlar om fem kvinnor som 1943 dömdes för "homosexuella handlingar".

Projektet är ännu i sin linda. Det presenterades av konstnären Miriam Ivanoff och journalisten Jennifer Frisk på en pitchtävling under Göteborgs filmfestival i januari, där SVT och organisationen Women in Film & Television, WIFT, efterlyste normbrytande serier.

Från "Modus" till "Begär"

"Begär" vann inte men i publiken satt TV4:s dramachef Josefine Tengblad, som precis haft stora framgångar med krimserien "Modus".

– Det var en fantastisk presentation, en tydlig vinnare tyckte jag. Vi på TV4 har ett stort ansvar för att plocka fram ovanliga berättelser och visa samhället vi lever i, säger hon.

Gedigen research

Producenten Madeleine Ekman på Zentropa Sweden ("Efterskalv") blev också förtjust i projektet och går in och utvecklar det tillsammans med TV4 och kreatörerna.

– De har gjort ett gediget researcharbete och man kände direkt att detta var något man ville veta mer om. Bara det att homosexualitet var olagligt på 40-talet och att det blev en rättegång där de här kvinnornas privatliv studerades i detalj. Det är en story som måste komma fram och nu tar vi det första steget, säger hon.

Josefine Tengblad beskriver "Begär" som ett tidsdokument i 6–8 delar med potential att beröra många.

– Vi jobbar kommersiellt men det ska bli en unik serie i en unik form också.

Det blir fem bra roller för kvinnliga skådespelare, finns några i tankarna?

– Nej, det är för tidigt att säga. Men det blir garanterat roller man sällan har skådat. Vi jobbar mycket med att motverka stereotyper, det gjorde vi även med "Modus". Det är roligt att se att det har kommit så mycket bra kvinnoroller på senare tid, säger Josefine Tengblad.