Fakta: Lindorff om årets bönder

Pontus Hugosson, 25, hästbonde från Kungsbacka:

"Han har ju verkligen varit rubrikernas man den här hösten. Det är sanslöst faktiskt hur mycket det har skrivits om 'Bonde söker fru' i år. Jag konstaterade att jag och Pontus varit på löpsedlar tre onsdagar i rad, antingen har 'Snyggbonden' svikit eller så har han gjort något annat", säger Linda Lindorff.

Marcus Andersson, 37, köttbonde från Odensbacken:

"Vid första anblick, när han skickade hem alla från slottet, så kändes det ju 'gud, vad drygt och otrevligt'. Men när man hörde hur han resonerade blir det väldigt begripligt, då tyckte man snarare att det var ganska schyst mot tjejerna. Han visste direkt att det inte skulle bli något och då kunde inte vi heller få det till att han ska fortsätta, det hade blivit jättedåligt", säger Linda Lindorff.

Stefan Hildingsson, 31, köttbonde från Hassela:

"Det blev nästan inga val alls på Stefan gård, han skötte det där helt själv. Det är okej om det är motiverat. Om det bara går helt 'bananas' och inte finns några regler och inga val då blir det ganska rörigt och tråkigt, man fattar ingenting. Men om det är så att han känner att någon har starka känslor för honom och han känner att han lurar henne och det är bråttom därför, då blir det också en bra historia", säger Linda Lindorff.

Daniel Johansson, 38, älgbonde från Bjurholm:

"Hur mycket man än älskar att se kärleken och alla pussar, för det gör man, så är det vägen dit som de flesta gillar mest. När man försöker läsa av ansiktsuttryck och tolka olika meningar. Det är därför slutvalen blir väldigt spännande. Men det handlar om riktiga människor och känslor och därför gick det inte att säga att 'ni får inte gå' när de andra tjejerna ville åka hem. Man får vara flexibel och hos Daniel gick det inte att bromsa", säger Linda Lindorff.

Årets omgång av "Bonde söker fru" är den tionde i ordningen och att jubileumssäsongen skulle bli något alldeles extra stod klart redan i våras – över 1 000 kvinnor skickade då brev till hästbonden Pontus Hugosson.

– Det började med en rekordstor brevskörd. Det är nästan orimligt att en människa kan få så många kärleksbrev, säger programledaren Linda Lindorff som förklarar succén med att Pontus är en "ung, snygg och charmig kille som dessutom håller på med hästar".

Trots det har Pontus Hugosson inte lyckats särskilt väl med kärleken. Linda Lindorff har redan avslöjat att det inte blir någon djupare relation mellan honom och Lisa Johansson.

– Men även om det inte blivit någon kärlek mellan Pontus och Lisa har han ändå fått känna att det här har gett mycket. Han har lärt sig mycket om sig själv, säger Linda Lindorff.

"Blev för mycket"

Dramatiken i "Bonde söker fru" fortsatte sedan på slottet. När favoriten Matilda Tärnhammar valde att hoppa av bestämde sig köttbonden Marcus Andersson plötsligt för att skicka hem alla sina frierskor.

– Det var nästan en Bonde-skandal. Man får ju inte göra så, säger Linda Lindorff.

Marcus fick sedan börja om med sju nya tjejer hemma på gården i Odensbacken. Med facit i hand tycker Linda att det blev "konstigt".

– Marcus kände också att det blev lite för mycket. Det är ju svårt att hantera så många och försöka få en känsla för någon, det blir mer som en stor fest. Men sedan hittade han Isabelle och det blev ju en romans, utan att avslöja vart det leder. De pussades ganska mycket där i Spanien, säger hon.

"Som en filmscen"

Säsongens tredje stora snackis är utan tvekan den middag där Kajsa Johansson och Madeleine Karlsson förstod att älgbonden Daniel Johansson bara hade ögon för Alexandra Sandström. Ögonblicket när alla fyra sitter tysta runt matbordet, innan Kajsa och Madeleine säger att de vill åka hem, är själva definitionen av dålig stämning.

– Det är precis som att det vore en riktig filmscen. Det är så spännande, man känner verkligen hur tryckt stämningen är. Nervositet och anspänningar, sedan tycker jag också att tjejerna var väldigt coola, säger Linda Lindorff.

Programmets tittarsiffror har under hösten varit högre än på många år och TV4 har beställt en säsong till – det lär dock bli betydligt fler än så.

– Det säger sig självt, det är TV4:s största succé. Det är klart att det fortsätter i flera år framöver. Jag kommer att gå med käpp och rullator och söka bönder i hela landet, säger Linda Lindorff.

Säsongsavslutningen, där tittarna får se hur det gått med relationerna efter inspelningen av "Bonde söker fru", sänds i TV4 klockan 20.00 på onsdagen.