Fakta: Linda Pira

Född 1985, uppvuxen i Hässelby i norra Stockholm.

Det stora genombrottet kom 2013 med ep:n "Matriarken" och SVT-dokumentären "Linda Pira – som du inte visste om".

Utmärkelser i urval: Årets nykomling på Grammisgalan 2014, årets genombrott och årets ep på Kingsizegalan 2014, årets hiphop/soul och årets låt ("Knäpper mina fingrar - remix") på P3 Guld 2015.

Medverkade i "Sommar i P1" 2014.

Linda Pira om programledarkollegan Sanna Bråding:

"Jag har sett upp till henne sedan jag såg henne i 'Tre kronor'".

Linda Pira är van vid att bli intervjuad, men när hon nu gör sig redo att vara den som ställer frågorna ställs hon inför en helt ny situation.

– Det är inte alls samma sak. Jag har alltid tyckt att jag är en bra lyssnare, men att veta vilka frågor jag ska ställa kommer att bli en utmaning för mig. Sanna kommer att vara min coach under våren, så hon är min trygghet som jag kan luta mig mot, säger Linda Pira till TT.

Långa samtal

"Pira & Bråding i P3" är ett intervjuprogram där avgörande, livsförändrande händelser i gästernas tillvaro står i centrum. Programmet ska sändas på söndagar, med start den 31 januari, och varje avsnitt är två timmar långt.

– Jag tycker att idén är grym och jag tycker att det behövs. Människor får inte prata till punkt i sådana här sammanhang i dag. Hela idén är att man får prata ut och gå på djupet och verkligen bara vara och känna, säger Linda Pira.

Hon och Sanna Bråding kommer att turas om i programledarrollen. Men i det första avsnittet möts de och delar med sig av sina egna livsberättelser.

– Eftersom vi själva vill komma under skinnet på gästerna tyckte vi att det var rättvist att dela med oss av någonting som har varit jobbigt i våra liv också. Det var väldigt tungt att spela in det första programmet. Men vi fokuserar också på det positiva. Vi pratar väldigt mycket om vilka lärdomar vi har dragit, säger Pira.

"Upplyftande i slutet"

Linda Piras första gäst blir Madeleine Vall, kampsportaren som i höstas tvingades lägga av efter att ha fått hjärnskador. Pira, som själv har hållit på med thaiboxning, ser fram emot programmet och hoppas att lyssnarna kommer att sugas med i berättelsen.

– Jag hoppas att lyssnarna får kastas in i någonting där de blir upplyfta i slutet.