I Lindberg De Geers uppsägningsbrev, som Expressen Kultur har tagit del av, skriver hon att "drömmen om Kulturhuset Stadsteatern som en fri och djärv plats för konsten, yttrandefriheten och de dagsaktuella frågorna är borta".

Kulturhuset Stadsteatern skriver på sin hemsida att processen med att rekrytera en efterträdare är inledd sedan tidigare. Lindberg De Geers kontrakt skulle ha gått ut den 16 februari, och uppsägningen betyder att hon slutar en månad tidigare. Nu blir Katarina Ericsson Wärn, modechef på institutionen, tillförordnad konst- och designchef.

Offentlig strid

Meningsskiljaktigheterna mellan Marianne Lindberg De Geer och Kulturhuset Stadsteaterns vd Benny Fredriksson har varit flera den senaste tiden. I december hade de båda en offentlig strid i medier om utställningstiteln "Negerkungens återkomst". Benny Fredriksson beslutade att ta bort titeln från affischerna till konstnären Makode Lindes utställning eftersom han ansåg att den vara olämplig.

Marianne Lindberg De Geer valde då att backa Makode Linde och sade bland annat i en intervju med SVT:s "Kulturnyheterna" att hon tyckte att det var "hyckleri och fars". Hon skriver i sin uppsägning att "Konsten i Kulturhuset har blivit en genre styrd av opinionsundersökningar. Det kan jag inte sanktionera".

"Färgstark"

I ett pressmeddelande beskriver Benny Fredriksson Marianne Lindberg De Geers som en konstnär som "alltid går sin egen väg" och berömmer hennes jobb.

"Under sin tid som konst- och designchef på Kulturhuset Stadsteatern har hon legat bakom flera uppmärksammade och framgångsrika utställningar, nu senast Anna Odells 'Okänd, kvinna 2009-349701'", säger han.

Marianne Lindberg De Geer har arbetat som konst- och designchef sedan sammanslagningen av Kulturhuset och Stadsteatern 2013.

TT har sökt Marianne Lindberg De Geer och Benny Fredriksson.