Fakta: Fredrik Lindström

Född: 1963 i Eskilstuna.

Bakgrund: Utbildad vid Uppsala universitet, där han tog en kandidatexamen i nordiska språk, litteraturvetenskap och idéhistoria. Har också gått Poppius journalistskola. Doktorerade 1990 i nordisk språkhistoria med avhandlingen "Riksspråksutvecklingen i Mälardalen från Gustav Vasa och framåt".

Radio och tv: Var en av busringarna i radioprogrammet "Hassan" och har varit en flitig deltagare i programmet "På minuten". Var programledare i tv för "Värsta språket" och gjorde 2006 "Världens modernaste land". Har skrivit ett flertal böcker och gjort scenshowerna "Ljust & fräscht" samt "Ägd – pengarna eller livet" med Henrik Schyffert.

Aktuell: Med tv-serien "Tänk om" som börjar sändas den 17 maj.

Hur skulle Sverige ha sett ut om Finland varit svenskt och Skåne tillhört Danmark? Tillsammans med producenten Karin av Klintberg vill Fredrik Lindström undersöka vad som hade hänt om det som hände inte hade hänt. Så kallad kontrafaktisk historia.

– Det är ju tillfälligheter som lett fram till att det ser ut som det gör i Sverige i dag. Vi laborerar med tanken att saker och ting kunde ha blivit annorlunda, säger Fredrik Lindström.

Han beskriver svårigheter kring inspelningen när man skulle iscensätta berättelsen.

– Det är som ett reseprogram där jag reser till en historisk händelse som inte har hänt. Men det här har ju aldrig gjorts innan, så vi fick göra allt från grunden, säger han och skrattar.

Serien, som är i fyra delar, tar bland annat upp adeln, du-reformen och vad som hänt om Finland varit en del av Sverige.

Fredrik Lindström menar att det kan vara nyttigt för människor att förstå att livet i Sverige kunde ha sett helt annorlunda ut.

– Tänk om vi inte hade haft den positiva ekonomiska utveckling som lyfte Sverige ur fattigdom i rekordfart, var hade vi varit då?

"Tänk om" börjar sändas den 17 maj.