Linnéa Art
Betyg 5 av 5

Södra Vägen 32.
 
Gastronomi i internationell klass.  

Missa inte

Äggula med blomkål. Ägg är lite av en kockfavorit, men ingen behandlar dem så väl som Edin.

Undvik
Vinmenyn har sina skönhetsfläckar. Bland annat ett vidrigt dessertvin från svenska Blaxta.

Priser

Förrätter:

195-205 kronor.

Varmrätter:

285-295 kronor.

Efterrätter:

125 kronor.

Mitt namn är Carl Reinholdtzon Belfrage och jag är en foodie. För mig är en restaurang som en godisbutik. Jag kan gå in timmar före min bordsbokning bara för att lukta på menyerna. Ni tror mig inte? Ni tycker jag överdriver? Well, fråga servitörerna på El Celler de Can Roca i Spanien. De fick slita deras enorma rosa vinbok ifrån mig. Jag ville inte lämna tillbaka den. Ni förstår, jag kan bli väldigt erotisk vad gäller gastronomi, viner och restaurangupplevelser och Linnea Art är den mest sexuella handling jag kan tänka mig just nu i Göteborg. Vi ska återkomma till det.

När man som jag har möjlighet att åka runt i världen och besöka de mest eftertraktade restaurangerna, omöjliga att få bord på om man inte är ute i god tid och planerar sitt besök likt ett kirurgiskt thorax-ingrepp, blir mötet med restaurangen som att träffa sin älskarinna. Varje del av avsmakningsmenyn blir till ett samlag. Det kan vara ett förspel i skepnad av ett vaktelägg på rökt hö på Noma, en påse ärtor på El Bullis nya restaurang Tickets, en handstrypt duva på Hedone, en grillad pilgrimsmussla på Fäviken eller varför inte bara en karamelliserad oliv på nämnda El Celler de Can Roca. Upplevelser som berör mig på ett sådant primitivt och djuriskt plan att jag med mycket dåligt samvete nästan måste hitta på förklaringar till min hemmavarande flickvän: ”Märket på min skjortkrage? Det är från en…sjöborre, tro det eller ej.” 

Så påverkar restauranger mig. Jag brukar därför ofta gå ut och äta ensam. När ett restaurangbesök är bra och maten lyfter från social fernissa, till konst om ni så vill, krävs inget sällskap. Få krogar klarar detta test i Göteborg. Linnéa Art är en av dem. Linnéa Art har blivit min senaste älskarinna, om jag ska vara helt frank.

Linnéa Arts geni är den unga och beresta kocken Edin Dzemat. Edin har till skillnad från många andra kockar ögon för vad som händer på den stora gastronomiska scenen. Han är medveten. Innehar ett matintellekt. Intresserar sig för hela den palett som världens mat är i dag. Men framför allt är han intresserad av råvaror. Hans mat är nordisk och enkel, men tillagad på bästa möjliga sätt. Jag äter hans avsmakningsmeny och hans ägg är det bästa jag har ätit. Hans bergtunga med gurkravioli och ostronört är bättre än något på Sjömagasinet. Hans spädgris med ankleverkorv och persilja är i klass med kokkonsten på 28+ och Kock och Vin. Vad jag försöker säga är att vi har en ny stjärna i stan.