Fakta: Lisa Nilsson

Född 1970.

Fick sitt genombrott med skivan "Himlen runt hörnet" 1992, som även blev trefaldigt Grammisbelönad.

Har släppt tio studioalbum och tre samlingsalbum. I fjol kom samlingsalbumet "Ingen gör det bättre".

Lisa Nilsson tilldelades Olle Adolphsons minnespris 2012.

Hon spelade huvudrollen som Roxy Hart i musikalen "Chicago" hösten 2014 och våren 2015.

I höstas medverkade Lisa Nilsson i TV4:s "Så mycket bättre". Så här säger hon om chanserna för att artistkollegorna från programmet ska dyka upp på hennes turné:

"Jag har bjudit in dem, men vi får se om det klaffar. Alla har ju uppsving samtidigt så de är ute och far. I Stockholm, där många av dem bor, är det mycket möjligt att folk dyker upp."

Fakta: Här spelar Lisa Nilsson

5/2 Greve, 7/2 Hörsholm, 11/2 Aarhus, 12/2 Aalborg, 18/2 Halmstad, 19/2 Helsingborg, 20/2 Göteborg, 21/2 Västerås, 24/2 Jönköping, 25/2 Växjö, 26/2 Linköping, 27/2 Eskilstuna, 2/3 Malmö, 3/3 Vara, 4/3 Karlstad, 5/3 Örebro, 10/3 Umeå, 11/3 Sundsvall, 12/3 Uppsala, 13/3 Norrköping, 16–17/3 Östersund, 18/3 Bollnäs, 19/3 Gävle, 20/3 Göteborg, 1/4 Mariehamn, 2/4 Helsingfors, 8–11+18/4 Stockholm

Frågar du Lisa Nilsson så är 2015 ett år hon helst skulle vilja lägga bakom sig. Hennes tillvaro skakades om av vännen Christer Janssons bortgång i våras och i vintras separerade hon från sin sambo.

Christer Jansson hade spelat trummor med Lisa Nilsson i två års tid, och när två andra bandmedlemmar blev upptagna på annat håll stod hon utan orkester.

– Det var en kris för mig. Min målsättning var att hitta tillbaka till samma lust som jag kände innan. Det har varit en oväntat tuff resa. Jag fattade inte hur mycket jag behövde sörja, säger hon.

Nytt band

Nya musiker har anslutit, bland annat trumslagaren Per Lindvall, och lagom till turnéstarten har bandet formats till en enhet som Lisa Nilsson säger "närmar sig hennes vision". Men hon bearbetar fortfarande sina sorger och det kommer att märkas på scen.

– Det handlar inte om att jag bara vill sjunga deppiga och långsamma låtar utan det kan exempelvis vara så att vi spelar mer funk, för jag behöver röja. Om jag vill spela tamburin och dansa, då gör vi det.

Att "göra en Lundell"

Lisa Nilsson behövde knappast någon närmare presentation inför sin medverkan i TV4:s "Så mycket bättre" i höstas, men tack vare programmet har hon fått mer direktkontakt med sin publik. Det har medfört att hon också har fått bättre insyn i vad fansen längtar efter att få höra på turnén, och önskelistan har blivit lång.

– Jag har skämtat om att nu måste vi "göra en Lundell" och spela väldigt länge. Vi är uppe i två timmar och femton minuter i ett obrutet set och det är väl ovanligt länge för en kvinna i popbranschen. Det är ett motangrepp på alla rockfarbröder.