– Jag gör inte bättre musik för att jag fick en Grammis, det är bara en glasstatyett.

Little Jinder om prisers betydelse.

Fakta: Little Jinder

Namn: Josefine Jinder.

Bor: Stockholm.

Ålder: 27.

Aktuell med: Tredje albumet "Allting suger", det andra på svenska, och Sverigeturné med start i Göteborg den 15 januari.

Bakgrund: Slog igenom med låten "Vita bergens klockor" 2014 och albumet "Little Jinder" som hon vann en Grammis för 2015. Är dotter till riksspelmannen och nyckelharpisten Åsa Jinder. Har studerat musikproduktion i England.

Favoritlåt på nya plattan: "'Puzzel'. Jag känner verkligen med låten, den är nästan evangelisk och det känns som att det är någon annan som har skrivit den. Det var extremt primitivt hur den kom till, jag funderade inte en sekund på någonting under processen med texten, utan jag låg under täcket i min säng med ett litet ljudkort och en mick typ. Och så var det bara klart. Sedan lyssnade jag på den och bara 'det här är det fetaste jag hört'."

Här kan man se Little Jinder i vår: 15/1 Göteborg, 30/1 Stockholm, 6/2 Linköping, 13/2 Norrköping, 19/2 Uppsala, 20/2 Lund, 26/2 Luleå, 4/3 Örebro, 5/3 Malmö.

Hon har synts överallt under det senaste året – stått på de stora festivalscenerna, vunnit en grammis, deltagit i feministiska debatter och berättat om depressioner och dödsångest i podcasten "Psyket".

TT träffar Little Jinder, eller Josefine Jinder som hon egentligen heter, i replokalen ett par dagar innan hennes andra svenskspråkiga skiva, "Allting suger", släpps.

Hon är nervös, men nöjd.

– Förra skivan stressade jag ihop och den är väldigt spretig. Nu har jag låtit låtarna vila emellanåt och jag fokuserade mer på texterna utan att skämmas lika mycket som på den förra skivan. Det var roligare den här gången, säger Little Jinder.

Uppbrott och ålderskris

Men stråken av mörker finns även på den nya plattan, om än förklädda till sammetslen pop.

"Allting suger" har hon producerat tillsammans med Alexander Berg. Musiken och soundet har vuxit fram organiskt, utan någon plan eller tydligt koncept, baserat på det senaste årets händelser och sinnestämningar.

– Det har varit mycket uppbrott, lite ålderskris. Jag känner mig rotlös som person och "dealar" med ensamhetskänslor hela tiden. Men ångesten är också min drivkraft, det är den som ger mig energi att ändra på saker, och göra musik. Det är lika mycket ett bränsle som det är helt vidrigt. Så på ett sätt skulle jag inte vilja leva utan den heller.

Grammis oviktig

Little Jinder fick sitt stora genombrott med låten "Vita bergens klockor" 2014 och hennes självbetitlade album som kom samma år genererade i fjol en Grammis för bästa pop. Något som hon är glad över, men inte lägger allt för stor vikt vid.

– Jag gör inte bättre musik för att jag fick en Grammis, det är bara en glasstatyett. Det är kul med bekräftelse, men det påverkar inte mitt studioarbete direkt. Däremot är jag fett nöjd med skivan och där stannar jag också känslomässigt. Sedan får folk göra vad de vill av det.

Under våren ska Little Jinder turnera och njuta av skivsläppet. Men några högre mål eller planer har hon inte.

– Jag vill inte ha några krav på att jag ska bli si och så stor och spela här eller där, usch. Att jag finns, kan inte det få räcka?