– Jag har tänkt på det länge, att det skulle vara fint att se den gestaltad av människor av kött och blod. Romanen har en oerhört spännande grundberättelse och väldigt mångfacetterade karaktärer.

Regissören Johanna Garpe om varför hon ville dramatisera PO Enquists roman "Livläkarens besök".

Fakta: "Livläkarens besök"

Pjäs baserad på PO Enquists roman "Livläkarens besök" (1999), dramatiserad och regisserad av Johanna Garpe.

I rollerna syns bland andra Joel Spira, Lina Englund, Cecilia Frode, Marika Lindström, Sven Ahlberg och Bahador Foladi.

Handlar om danske kung Christian VII:s livläkare Johann Friedrich Struensee, som genomför en upplysningsrevolution i 1700-talets Danmark, samtidigt som han inleder en kärleksaffär med drottningen.

Urpremiär på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm den 4 december.

Ett moln av glödlampor hissas ner från taket, klirrar och knastrar och kastar ett matt sken i mörkret.

På scenen nedanför står galne kung Christan den sjunde av Danmark och talar om hur en gnista kan tända en brand.

Repetitionerna inför premiären av "Livläkarens besök" på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm är inne på sluttampen. Glödlamporna återvänder upp mot taket medan regissören Johanna Garpe samlar skådespelarna runt sig. Hon berömmer, men skulle gärna se att ensemblen ökade tempot på väg ut.

– Och kan lamporna hissas ner tidigare?

Det är första gången PO Enquists roman "Livläkarens besök" från 1999 sätts upp som en teaterpjäs. Johanna Garpe berättar att hon har velat dramatisera den sedan hon läste den för 16 år sedan.

– Jag blev fullständigt knockad. Jag har tänkt på det länge, att det skulle vara fint att se den gestaltad av människor av kött och blod. Romanen har en oerhört spännande grundberättelse och väldigt mångfacetterade karaktärer, fortsätter hon.

"Smaskig historia"

Den sanna historien om hur den tyske livläkaren Johann Friedrich Struensee kommer till det danska hovet för att bistå kung Christian, inleder en kärleksrelation med den unga drottningen Caroline Mathilde, genomför en upplysningsrevolution och sedan faller i onåd har fängslat fler än PO Enquist. Även den italienske nobelpristagaren Dario Fo har skildrat händelserna, och 2012 filmatiserades de i "A royal affair" med Alicia Vikander och Mads Mikkelsen i rollerna som det revolutionära kärleksparet.

– Den har en smaskig historias alla ingredienser: kärlek, passion, politik, men utöver det också en tematik som aldrig blir uråldrig – speciellt inte i dag. Det handlar om alla människors lika värde och om att ta ansvar för sin omgivning, säger Joel Spira, som spelar Struensee i Johanna Garpes och Erik Norbergs dramatisering.

Han beskriver sin rollfigur som både hjälte och antihjälte. Å ena sidan drivs han av en stark vilja att ta ansvar för sin omvärld, å andra sidan blir han till slut bländad av makten. Plötsligt blåser det kallt kring livläkaren själv.

– Det är det som gör det så spännande. De här människorna är inte linjära, säger Johanna Garpe.

Enquists ton

Att dramatisera en roman är att göra val. Johanna Garpe betonar att hon inte ville "sätta boken på scen", utan göra en riktigt bra teaterföreställning som behåller Enquists ton. Författaren fick läsa och godkänna ett tidigt synopsis.

– Det är en stor roman som spänner över lång tid. För att kunna göra den rättvisa fick jag göra en massa val, annars hade jag behövt skapa en föreställning som var tre dagar lång.

Runt rollfigurer i 1700-talskostymer flödar både adelns Bach och upplysningens Mozart ur högtalarna, men i övrigt speglar scenen inget kungligt glamour. Väggarna är betonggrå, för att skapa en känsla av en "feodal bunker", ett hov frånkopplat verkligheten.

I bunkern var Struensee kanske före sin tid, men revolutionen han startade gick inte att stoppa, menar Johanna Garpe. Vissa öppnar springor i historien.