Fakta: Loa Falkman

Född: 1947 i Stocksund.

Yrke: Operasångare och skådespelare.

Bakgrund: Heter egentligen Carl Johan, men uttalade som barn sitt namn som "Carl Loa", vilket gav honom smeknamnet Loa. Studerade vid Operahögskolan i Stockholm och debuterade 1973 på Kungliga Operan som Ferdinand i "Tintomara". Har också gjort många musikalroller, bland annat som Higgins i "My fair lady". Som skådespelare har han medverkat i filmer som "Pensionat Oskar" och tv-serier som "Cleo" och "Kommissionen".

Kuriosa: Kom sist i Melodifestivalen 1990 med "Symfonin". Läste Tennysons "Nyårsklockan" på Skansen 2014 och fick kritik för att han missade tolvslaget.

Aktuell: I tv-serien "Vårdgården" som startar den 11 april i SVT.

Douglas Leijon driver det familjeägda sjukhuset Reginahemmet och har tvingat sina barn att gå i hans fotspår. Efter en försäkringsskandal har han gömt sig utomlands under flera år och låtit dottern hantera krisen.

– Han har varit fullkomligt skamlös tidigare och låtit sina golfvänner gå före i vårdkön. Nu kommer han hem med en ny fru som är betydligt yngre än hans barn och hon blir direktör för hela sjukhuset, säger Loa Falkman.

Hustrun Melize, som spelas av Bahar Pars, visar sig vara ett pr-geni med stora visioner för Reginahemmet.

– Det är en annorlunda och väldigt komisk serie, långt från verkligheten, säger Loa Falkman.

Själv är han ett stort fan av skruvade roller och minns när han och Suzanne Reuter gjorde tv-serien "Cleo" där hundar kunde tala och han själv spelade jättepunschig.

– Humormässigt gillar jag de fullständigt oväntade svaren och situationerna. Det kalkylerat roliga är inte alls roligt. Humorprogram är det jävligaste jag vet, säger han.

"Vårdgården" har seriepremiär i SVT1 den 11 april.