Fakta: Love Antell

Född: 1980.

Yrke: Musiker och konstnär. Utbildad till illustratör på Konstfack i Stockholm.

Bakgrund: Var sångare i Florence Valentin mellan 2002 och 2010. En av bandets mest kända låtar är "Pokerkväll i Vårby gård". Antells solodebut "Gatorna tillhör oss kom 2012. Senaste skivan "Barn av Amerika" släpptes i februari i år.

Tv-karriär: Medverkade i "Så mycket bättre" 2014.

Aktuell: I "Love i Finland", som har seriestart i SVT 11 november.

Love Antell har finska föräldrar, dubbelt medborgarskap och ett sommarhus utanför Helsingfors – men han talar inte finska. I den nya serien "Love i Finland", som börjar sändas i SVT den 11 november, vill den 35-årige musikern lära sig mer om landet på andra sidan havet.

– Jag försöker reda ut mina släktkopplingar såväl som mina känslomässiga band till landet. Finland har varit en skämskudde och något jag varit stolt över på samma gång, säger Love Antell.

Morfar var SS-soldat

Han har funderat mycket över sina rötter – men i tysthet. Den största kampen har varit att försöka acceptera sin familjehistoria. Hans släkt tillhörde adeln och stod på Gustaf Mannerheims sida i det finska klasskriget. Hans morfar var finsk SS-soldat.

Under programmets gång har Love Antell insett att han inte behöver stå till svars för något av det.

– Det är speciellt med släktband som man är en del av, men som man aldrig varit delaktig i. Genom bilresan har jag hittat mitt eget sätt att förhålla mig till Finland och till mina rötter.

Spegelvänd version

Under den tre veckor långa roadtrippen, till bland annat Helsingfors, Vasa och Uleåborg, träffar han en rad finska kulturpersonligheter. Dessutom blir det en hel del musik.

Serien är bland annat inspirerad av den prisade dokumentären "Ingen riktig finne" där finske Kai Latvalehto åker tillbaka till sin barndoms Sverige.

– Vi tog hela konceptet och gjorde en spegelvänd version. Jag träffar till och med Kai under seriens gång. Det var i mitt första samtal med honom som jag förstod att jag är det som kallas sverigefinne.

Efter den långa bilresan drar Love Antell slutsatsen att han blivit väldigt bra på att kolla i backspegeln.

– Nu har turen kommit till att blicka framåt i stället, säger han.