Fakta: Lotta Lundgren om ...

... ett nytt "Historieätarna" i framtiden:

– Ja, varför inte? Vår tid i dag är i allra högsta grad intressant. Den är fullständigt exceptionell och påminner inte om någon historisk epok. Vi har aldrig haft en tillvaro som är så ytterligt komplex för människor som ska navigera i den. Vi har aldrig haft det här utbudet av precis allting.

... den jobbigaste epoken att filma:

– 90-talet var konstigt nog ganska jobbigt. Jag blev väldigt konfronterad med mig själv. I reklambranschen, där jag jobbade då, försökte man göra så att unga människor nästan skulle känna det som ett privilegium att jobba och i princip aldrig vilja gå hem. Det var känslomässigt jobbigt att inse att man har levt ut ett av tidens ideal. Vi såg oss som förebilder, vilket vi var, men vi var kanske inte så jävla bra förebilder.

... skådespelarkarriären:

– Jag får ibland provspela för roller i vanliga spelfilmer, men jag är för dålig för att spela någon annan än mig själv. Jag provspelade för en roll i Ruben Östlunds "Turist" och den fick jag ju inte. Och jag provspelade för en roll i dramaserien "Bonusfamiljer". Den fick jag inte heller.

... relationen till mat:

– Jag är inte intresserad av att befinna mig i gastronomins framkant. Maten är inte ett medel i sig, det är i första hand en fond för vettiga samtal och möten mellan människor. Det är faktiskt viktigare än fina råvaror och hur de kokas och steks.

Fakta: "Historieätarna"

Folkbildande underhållningsprogram som leds av Lotta Lundgren och Erik Haag. I varje avsnitt provar de på mat och leverne från en specifik tidsperiod.

Den första säsongen sändes i SVT 2012. Den belönades senare med priset för årets livsstilsprogram på Kristallen-galan 2013. Säsong två hade sedan premiär under 2014.

Den 14 november är det premiär för den tredje, och troligtvis sista, säsongen av "Historieätarna".

Ingenting är påskrivet. Men allt talar för att Lotta Lundgrens relation med SVT håller i sig. Det finns redan en fyraårsplan för att göra nya program när nu "Historieätarna" den 14 november går in i sin sista säsong.

– Det blir nog en serie om året, om helt andra ämnen. Men vi kommer att fortsätta med den här typen av omständliga, besvärliga projekt i folkbildargenren, säger Lotta Lundgren.

Brunsåsgänget intakt

Hon kan inte gå in närmare på vilka ämnen, men planen innefattar hela gänget bakom "Landet brunsås", "Historieätarna" och julkalendern "Tusen år till julafton", med Lundgren, Erik Haag och producenten Karin af Klintberg i spetsen.

Att "Historieätarna" nu tar slut känns lite märkligt, erkänner hon. Men efter tre säsonger med delikatesser som stuvad kalvhjärna, sill i svagdricka och lungmos konstaterar hon:

– Vi hade precis så mycket källmaterial att vi kunde göra en tredje säsong och sedan var det slut. Och att jag ska sitta och äta något nytt jättemärkligt organ som de har hittat i ett recept, det måste upphöra någon gång, säger Lotta Lundgren.

Hur tror du att sista säsongen tas emot?

– Vi lever i en väldigt kritisk tid, men jag tror att våra program kommer att klara sig väldigt bra. Man kommer att känna vår ambition att berätta någonting som vi tycker är intressant och viktigt.

Ingen ny kokbok

I början av 2017 kommer hon att ta en paus från tv-makandet, för att fokusera på skrivandet. Men efter tre kokböcker tänker Lotta Lundgren den här gången "luta sig mot det historiska benet".

Matengagemanget består dock. Förutom att utbilda sig till sommelier och satsa på fler cateringuppdrag har hon ytterligare ett mål.

– Den genomsnittliga barnfamiljen går runt på ungefär samma tolv recept, vecka efter vecka, år efter år. Det vore kul att uppdatera de där recepten, och skicka in lite ny och rolig mat. Det tycker jag skulle betyda någonting.