Fakta: Startfältet i finalen

Finalen avgörs lördagen den 12 mars i Friends arena. Gina Dirawi är programledare tillsammans med William Spetz. Han gjorde sig ett namn med humorvideor på Youtube och har sedan dess synts i flera olika sammanhang.

1. Panetoz: "Håll om mig hårt"

2. Lisa Ajax: "My heart wants me dead"

3. David Lindgren" We are your tomorrow"

4. Saraha : "Kizunguzungu"

5. Oscar Zia: "Human"

6. Ace Wilder: "Don't worry"

7. Robin Bengtsson: "Constellation prize"

8. Molly Sandén: "Youniverse

9. Boris René: "Put your love on me"

10. Frans: "If I were sorry"

11. Wiktoria: "Save me"

12. Samir & Viktor: "Bada nakna"

Utan dansante Boris René, superenergiska Panetoz, medryckande Saraha och galna duon Samir & Viktor i finalen hade startfältet saknat ordentligt med glädjepiller och energi. Men när drygt sex miljoner röster i Andra chansen i Halmstad hade räknats stod det klart att även årets schlagerfinal består av flera genrer.

– Vi ville till finalen och vi förtjänar att vara i finalen, säger Nebeyu Baheru i Panetoz till TT på efterfesten.

Nu vill gruppen ta svenska språket ut i Europa genom att framföra "Håll om mig hårt" i Eurovision Song Contest – utan att översätta den.

– Vi är uppväxta i Sverige och har länge velat göra den här typen av urban musik, och sätta det på kartan. Vi lyckades ganska bra med "Dansa pausa" och den var jättestor i till exempel Polen. Vi vill verkligen ta svenska språket ut i världen, säger Nebeyu Baheru.

Öppnar igen

De var först ut i Andra chansen. Och de öppnar finalen i Friends arena i Stockholm också.

– De flesta låtarna i finalen är midtempo eller ballader, supersköna låtar men det är inget man drar igång en fest med, säger Nebeyu Baheru.

TT: Vad tror du om era chanser att vinna Melodifestivalen?

– Vi har fått det upplagt egentligen. Vi öppnar finalen och det är den bästa positionen man kan ha. Det känns som att Christer vad han gör, säger Nebeyu Baheru och syftar på exekutive producenten Christer Björkman som skissat fram startordningen.

Svenska folket föll för Sarahas afropopiga "Kuzunguzungu" och Sara Larsson, som sångerskan heter, tror att det finns stor potential för fortsatt succé om hon skulle lyckas avancera till Eurovision Song Contest i Stockholm.

– Det måste man ju hoppas på i alla fall, det gäller att sikta mot stjärnorna. Jag har redan fått mycket positiv respons från schlagerfolk i Europa, säger Sara "Saraha" Larsson.

Skumpan flödade

Champagnesprut hör efterfesterna till, men efter Andra chansen i Halmstad stänkte det mer än på många ställen där Melodifestivalen varit i år.

Grabbarna i Panetoz och superduon Samir & Viktor skakade skumpan rejält och siktade mot taket. Sekunder senare föll de dyrbara dropparna som ett duggregn på pressfolk och festgäster.

Och precis som i numret till Samir & Viktors "Bada nakna" tog de av sig tröjorna och dansade loss på festen – tillsammans med några barbröstade Panetoz-medlemmar. Men någon plaskdamm syntes inte till. Stänket kom enbart från champagnen.

Hur chanserna ser ut i finalen vågar få finalister sia öppet om. Men Samir & Viktor är nöjda så länge de slår sin åttonde plats i fjol.

Viktor Frisk tror att Frans vinner hela festivalen med låten "If I were sorry".

– Eller jag nästan vet. Jag tror att Frans kommer att vinna, och med all rätt. Sverige ska skicka en 17-åring till Eurovision, det vore skitcoolt faktiskt.