Fakta: Halestorm

Bildades 1997 av Lzzy Hale (född 1983) och Arejay Hale (född 1986).

Släppte sin första ep "Don't mess with the time man" 1999.

Har släppt tre fullängdsalbum: "Halestorm" (2009), "The strange case of" (2012), "Into the wild life" (2015).

Bandet har turnerat i princip oavbrutet sedan 2005, vilket har fått bandmedlemmarna att be Lzzy Hale göra en soloskiva:

"De är på mig hela tiden och säger 'det enda sättet vi kommer kunna ha semester på är om du gör det på egen hand', för de vet att jag inte kan sluta. Vi får se. Vi har pratat om det", säger Hale.

En av de största posterna på Halestorms utgiftskonto är bensin. Hjulen på bandets turnébuss är i rörelse oftare än de står still – i fjol var Halestorm ute på vägarna 257 av 365 dagar – och så har det sett ut de senaste elva åren.

Men så har Lzzy Hale alltid drömt om att bli rockstjärna också, och då är det inte tal om några halvmesyrer.

– Som liten ville jag vara Dio eller Freddie Mercury. De tog över scenen som om den var deras lilla "bitch", de ägde sin publik. Det var exakt det jag ville göra och jag antar att jag var villig att gå hur långt som helst för att ta mig dit, säger hon.

Pappa fick sparken

Tillsammans med sin bror Arejay bildade Lzzy Hale bandet Halestorm som 13-åring. Från början var deras far med som basist, men året därpå fick pappan, som plötsligt inte var tillräckligt cool längre, sparken.

Tre album och otaliga spelningar senare har Halestorms turnébuss nått Sweden Rock Festival för första gången. Hale ler med hela ansiktet när hon rabblar upp artistkollegorna på festivalen.

– Vi spelar tillsammans med en massa 1970- och 80-talsband som alla närmar sig sextio års ålder och fortsätter rocka i sina läderbyxor. Det är mitt livs kall. Jag vill fortsätta rocka i femtioårsåldern och inte ge upp bara för att det är för jobbigt att turnera. Jag vet inte vad jag skulle göra annars, säger hon.

Spelat med hjälten

Lzzy Hales stora förebild i rocksvängen är Lita Ford, som också spelar på Sweden Rock Festival i år. Till Hales stora glädje har Halestorm nyss genomfört en turné tillsammans med Ford och de kommer att göra det igen i höst.

– Hon är min hjälte. Lita var också tonåring när hon började i The Runaways, men då fanns det ingen regelbok. Hon och hennes bandkamrater sparkade in dörren och visade vägen för sådana som jag. Oavsett vad jag har fått utstå för att jag är tjej i den här branschen så är det ingenting i jämförelse med skiten de utsattes för, säger Hale.