Fakta: Mø

Den 28-åriga danska artisten Karen Marie Aagaard Ørsted, mer känd som Mø, släppte sitt debutalbum "No mythologies to follow" 2014, året efter hennes ep "Bikini daze" kom. Nu arbetar hon med uppföljaren som ännu inte har fått någon titel eller releasedatum.

Tillsammans med Major Lazer och Dj Snake låg hon bakom megahiten "Lean on" från i fjol och i år samarbetade hon återigen med Major Lazer på "Cold water", där även Justin Bieber medverkar.

Den 3 november spelar Mø på Münchenbryggeriet i Stockholm. Liss är förband.

– Jag är nästan klar med den nya skivan, den saknar bara lite finputsning.

Så har Mø, eller Karen Marie Aagaard Ørsted som hon egentligen heter, sagt i nästan ett år men nu tror hon att det kommande albumet faktiskt börjar närma sig mållinjen.

"Världen försöker blunda"

Det har gått två år sedan debutskivan "No mythologies to follow" kom och Mø konstaterar att världen omkring har förändrats sedan dess. En av anledningarna till att arbetet med den nya skivan har dragit ut på tiden är att hon känner ett ansvar för att göra sina lyssnare mer politiskt medvetna.

– Just nu är det omöjligt för mig att inte låta vad som händer i världen reflekteras i min musik. Jag känner att världen försöker blunda för att det pågår ett stort krig och jag tycker att politiken borde uppmärksammas mer inom musik och konst.

– Som artist har man ett visst ansvar att säga något, eller göra något.

Hyllar Noonie Bao

I dagarna släpptes skivans andra singel, "Drum", som hon skrev tillsammans med Bloodpop, Charlie XCX och svenska Noonie Bao i Los Angeles i januari.

– Jag älskar Noonie Bao, hon är en underbar person och en fantastisk låtskrivare.

De har gjort flera andra låtar tillsammans och några av dem kommer att finnas med på den kommande skivan.

– Det känns så naturligt och avslappnat med henne. Det var som att vi redan kände varandra när vi träffades första gången. Vi förstod varandra direkt, säger Mø.

"Spontan och lustfylld"

Mø medverkar på Major Lazers succésingel "Lean on" som är den mest spelade låten på Spotify hittills. "Galet", konstaterar Mø, som inte hade några större förväntningar på låten när den släpptes i början av 2015, även om hon var stolt över den.

– Ibland inbillar folk en att en hitlåt måste skapas och vara på visst sätt. Därför var det en fantastisk överraskning att den här spontana och lustfyllda låten blev en sådan fullträff, säger hon.

– För mig som artist var det väldigt viktigt att få det bekräftat.

Laddad för klubbspelning

Den 3 november spelar Mø på Münchenbryggeriet i Stockholm. Hon minns inte när hon senast gjorde en klubbspelning i Sverige och ser mycket fram emot att möta sin svenska publik.

– Det viktigaste för mig är att det känns naturligt och att jag kan släppa loss.

Hon tycker inte om att planera sina spelningar in i minsta detalj.

– Jag vill kunna släppa allt, vara närvarande, ta allt som det kommer och dansa som en galning.