Fakta: Höstens biofilmer – ett urval

2 september: "Absolutely fabulous: The movie"

9 september: "Den allvarsamma leken"

7 oktober: "Café Society", "Kvinnan på tåget"

21 oktober: "Jack Reacher: Never go back"

16 september: "Bridget Jones's baby", "Snowden"

23 september: "The magnificent seven", "Love & friendship"

30 september: "Jag älskar dig – en skilsmässokomedi", "Min pappa Toni Erdmann", "Miss Peregrines hem för besynnerliga barn"

14 oktober: "Inferno", "Peter och draken Elliott"

21 oktober: "Julieta"

26 oktober: "Morran & Tobias – som en skänk från ovan"

28 oktober 2016: "Dr Strange"

11 november: "Fyren mellan haven", "Flykten till framtiden"

16 november: "Fantastiska vidunder och var man hittar dem"

Sommarvärmen har släppt sitt grepp. Men för filmälskaren stundar en höst med många tillfällen att krypa in i biomörkret.

Hösten är traditionellt en period på året då många människor går på bio. Därmed samlas också en mängd riktigt starka filmtitlar på biograferna.

Magi i olika former

Förra året var "Spectre", "The martian", "Insidan ut", den sista delen i "Hunger games"-serien och Helena Bergströms "En underbar jävla jul" de filmer som lockade flest svenskar till biograferna under höstperioden.

I år kan biobesökarna se framemot krutrök och action i Antoine Fuquas westernfilm "The magnificent seven", eller varför inte trollerikonster i Marvels kommande "Dr Strange", där Benedict Cumberbatch lärs upp av Tilda Swinton i konsten att bekämpa ondska med magi.

Även den yngre biopubliken har att se fram emot en trollerilåda av tricks. "Harry Potter"-filmerna får en arvtagare i "Fantastiska vidunder och var man hittar dem", och Tim Burton bjuder in till fantasyäventyr med "Miss Peregrines hem för besynnerliga barn".

Bridget Jones tillbaka

Från Storbritannien återvänder komikerveteraner i form av "Helt hysteriskt"-pinglorna Patsy och Edina i "Absolutely fabulous: The movie" och förstås Bridget Jones (Renee Zellweger), som passerat 40-årsstrecket i "Bridget Jones's baby".

Resor i mystikens tecken hittar vi i "Kvinnan på tåget", filmatiseringen av Paula Hawkins deckarsuccé, med Emily Blunt och svenska Rebecca Ferguson i rollerna.

Även i Ulf Malmros "Flykten till framtiden" är tid ett tema, närmare bestämt tidsresor, när Elias Palin och Henrik Dorsin pendlar mellan 70- och 00-tal – men här handlar det om humor i stället för mordgåtor.

Mer svensk galenskap blir det när Björn Kjellman och Christine Meltzer äktenskapskrisar i "Jag älskar dig – en skilsmässokomedi" och när tv-favoriterna Morran & Tobias begår biodebut med "Morran & Tobias – som en skänk från ovan".