Fakta: Maia Hirasawa

Född 1980 i Stockholm.

Slog igenom 2007 med singeln "And I found this boy" och samma år kom debutalbumet "Though, I'm just me". Har sedan dess givit ut albumen "GBG vs STHLM" (2009) och "What I saw" (2013).

Aktuell med sitt första svenskspråkiga album "Vacker och ful" (släpps den 30 september). Skivan ges också ut i Japan i en trespråkig version – svenska, engelska och japanska.

I höst ger hon en rad konserter runt om i landet: 20/10 Norrköping, 22/10 Lund, 12/11 Östersund, 19/11 Örebro, 20/11 Stockholm, 22/11 Malmö, 24/11 Göteborg, 25/11 Helsingborg.

Maia Hirasawa slog igenom för knappt tio år sedan med singlar som "And I found this boy" och "Gothenburg" och debutalbumet "Though, I'm just me". Sedan dess har hon haft en stabil popkarriär i Sverige och dessutom gjort sig ett namn i Japan.

Och det var just i Japan som hon började fundera på att göra ett album på svenska.

– Jag hade släppt en ep på svenska, det här var fem år sedan, och kände att jag var sugen på att göra ännu mer. Men sedan hände det så mycket i Japan att det inte fanns tid till att göra något på svenska, säger Maia Hirasawa.

Hon väntade förgäves på rätt tajming.

– Men sedan kände jag väl att det rätta tillfället aldrig kommer att komma och tänkte att "nu bara gör jag det".

"Klyschigare på svenska"

Maia Hirasawa berättar att hon alltid skrev på svenska när hon en gång i tiden började skriva låtar. På så sätt kändes språkbytet inte som ett särskilt stort steg – på andra sätt var det svårare än hon hade trott.

– Man tycker att vissa saker låter mycket klyschigare på svenska, jag har fått jobba mer med att hitta en bra ton i språket. Det har varit viktigt för mig att känna mig helt tillfreds med varje ord, det har det inte alltid varit när jag har skrivit på engelska.

Hon har alltid skrivit personliga texter. Nu känner dock Maia Hirasawa att språket gör att det känns ännu mer nära.

– Jag kommer mig själv, min publik och mina musiker närmare. Jag har känt att när jag har varit ute och spelat och haft några låtar på svenska så har det blivit en annan glimt i ögonen på dem som lyssnar.

"Väldigt stolt"

Hennes svenskspråkiga debutalbum "Vacker och ful" släpps den 30 september. Maia Hirasawa oroar sig inte över mottagandet.

– Vad folk än tycker så kommer jag att vara stolt. Jag känner mig väldigt stolt över den här skivan.

Hon vet dessutom redan att låtarna som hon har skrivit håller.

– Det ska bli fantastiskt kul att åka ut och spela de här låtarna i höst. För mig är det beviset på att jag har gjort något bra, om låtarna är roliga att spela live så kan det inte vara något fel på dem. Och jag känner verkligen att de här låtarna är jätteroliga att spela live.