Fakta: Maïwenn

Född: 1976 som Maîwenn Le Besco.

Bakgrund: Började skådespela redan som barn. En av de filmer hon medverkade i var "L'été meurtrier" med Isabelle Adjani i huvudrollen. Träffade regissören Luc Besson när hon var i 15-årsåldern och de båda inledde snart en relation. Hon medverkade bland annat i hans filmer "Léon" och "Det femte elementet". Den första film hon regisserade var "Pardonnez-moi" som kom 2006. Genombrottet som regissör kom med "Polis" 2011, som fick pris vid filmfestivalen i Cannes.

Aktuell med: "Förförd" som får svensk premiär den 18 mars.

– Jag såg inspelningen och skådespelarna på ett helt nytt sätt, säger hon till TT.

– Om jag kände mig trött eller överviktig, så gjorde det ingenting. Jag kunde jobba ändå.

Maïwenn, som fyller 40 i år, upptäcktes när hon var tonåring av Luc Besson, och de fick ett barn ihop när hon bara var 16 år gammal. Sedan dess har hon skilt sig, gift sig och skilt sig igen – samtidigt som hon varit högprofilerad skådespelerska. Men hon är också regissör. "Förförd" är hennes fjärde långfilm som regissör, och det är alltså den första där hon inte gett sig själv en roll framför kameran.

Passionerat och turbulent

Filmen handlar om en kvinna som medan hon genomgår rehabilitering efter en skidolycka minns tillbaka på en passionerad men också oerhört turbulent relation med en man.

– Det som intresserade mig från början var detta med att vi inte väljer vem det är vi blir förälskade i, och hur man försöker behålla en relation som går åt två håll, säger Maïwenn när TT träffar henne på filmfestivalen i Cannes.

– Det finns inga medvetna likheter med mitt eget liv, men undermedvetet finns det säkert det. Jag arbetar alltid känslomässigt.

"Kärleken är evig"

Hon menar att man i slutet av filmen förstår att det är mannen i relationen som lider mest.

– Det här är två personer som älskar varandra, men för henne övergår kärleken till ömhet, medan han fortfarande är arg. Kärleken är evig, den är en gåva och man ska leva kärleken. Men de här två lyckas inte göra det.

Maïwenn är inte den mest lättintervjuade och när samtalet kommer in på bristen på kvinnliga filmregissörer tänder hon till.

– Man ska inte bli vald efter sitt kön, man ska bli vald på grund av att man passar för att regissera filmen. Insinuerar du att jag valdes att göra "Förförd" eftersom jag är kvinna?