Fakta: Tempo dokumentärfestival

Arrangeras i Stockholm 7–13 mars. Temat är makt.

Programmet innehåller dokumentärfilmer, radiodokumentärer, seminarier, workshops och samtal med regissörer, radiojournalister och producenter. I år är utbudet av dansfilmer extra stort och visningsställena har utökats med bland annat Tensta konsthall.

Urval av seminarier: Waiting for B – Beyoncé danceoke, Masterclass med Cecilia Uddén: Makt och medierna, Janis Joplin-lördag, Noncitizen: Filmare i exil, Short Dox Radio, Filmfrukost: Black Coffee om svart organisering.

Festivalen har flera tävlingar, bland annat Tempo pitch som delar ut 75 000 kronor i utvecklingsstöd till nya dokumentärfilmare.

Den dokumentära berättelsen får allt större betydelse. Det är inte bara årets vinnare på Berlins filmfestival – den italienska flyktingdokumentären "Fuoccammare" – ett bevis på.

Utbudet på Tempo dokumentärfestival växer varje år.

– Årets program är kanske det starkaste vi haft någonsin, vilket speglar att dokumentärfilmen mår så otroligt bra just nu. Vi har fått in fler bidrag än vanligt till våra svenska tävlingar, säger Agneta Mogren, konstnärlig ledare för festivalen.

Boxningsporträtt

Makt är temat på festivalen som pågår i Stockholm 7–13 mars. Bland de svenska tävlingsfilmerna finns exempelvis "Taxiklubben" av Johan Palmgren som följer taxichauffören Allonias envisa kamp för rättvisa arbetsförhållanden, och Susanna Edwards "Golden girl" om proffsboxaren Frida Wallbergs dramatiska liv.

Även öppningsfilmen, prisbelönta "Kiki" av Sara Jordenö, är en svensk produktion om en blomstrande ungdoms- och queerkultur i New York.

– Makt är så brett, det kan syfta till politisk makt och organisering men också förhållanden mellan kropp, kön och klass. Även om det inte var något vi sökte efter specifikt var det ett perspektiv som vi upptäckte i många filmer, säger Agneta Mogren.

Gräver i filmhistorien

En av de internationella gästerna är filmaren Pietra Brettkelly som grävt i den afghanska filmhistorien. Eller rättare sagt, det som finns kvar av den. I "A flickering truth" följer hon en grupp cineaster i Afghanistan som vill pussla ihop filmarvet i ett land som slagits i spillror av krig och konflikter.

Till festivalen kommer också den etablerade dokumentärfilmaren Rokhsareh Ghaemmaghami. I "Sonita" följer hon den unga, feministiska rapparen Sonita Alizadeh från Afghanistan som slog igenom på Youtube.