Fakta: Eurovision-programledare i Sverige

1975, Stockholm: Karin Falck.

1985, Göteborg: Lill Lindfors.

1992, Malmö: Lydia Capolicchio och Harald Treutiger.

2000, Stockholm: Kattis Ahlström och Anders Lundin.

2013, Malmö: Petra Mede.

2016, Stockholm: Petra Mede och Måns Zelmerlöw.

Fakta: Petra Mede och Måns Zelmerlöw

Petra Mede, född 7 mars 1970, komiker och programledare som bland annat varit programledare för Melodifestivalen (2009 och 2016), Guldbaggegalan (2011, 2012, 2015, 2016) och Eurovision Song Contest (2013).

Måns Zelmerlöw, född 13 juni 1986, artist och programledare som slog igenom i "Idol" 2005. Vann Eurovision Song Contest i fjol med "Heroes". Har bland annat varit programledare för Melodifestivalen (2010) och "Allsång på Skansen" (2011–2013).

Fakta: Eurovision Song Contest 2016

Eurovision Song Contest hålls i Globen i Stockholm med semifinaler den 10 och 12 maj och final den 14 maj.

42 nationer tävlar i årets Eurovision. Siffran var ursprungligen 43, men Rumänien har diskvalificerats sedan det statliga tv-bolaget TVR inte kunnat betala sina skulder på närmare 100 miljoner kronor till EBU.

Sverige representeras av 17-årige Frans Jeppsson Wall från Ystad som framför bidraget "If I were sorry". Låten är skriven av Frans Jeppsson Wall, Fredrik Andersson, Michael Saxell och Oscar Fogelström.

Under den senaste veckan har det rapporterats om att Petra Mede tvingats avbryta repetitioner på grund av svåra ryggsmärtor. Under söndagens pressträff med programledarna ger hon dock lugnande besked.

– Det är bra. Jag har länge haft problem med min rygg och ibland blir det lite värre men jag har blivit väl omhändertagen och nu är jag "back in business". Det är inga problem, säger Petra Mede.

Hon är ett stort namn i Eurovision-kretsar efter sitt hyllade programledarskap i Malmö 2013 men känner inte att pressen är större nu.

– Det är alltid skönt att vara en "underdog" för då har ingen några förväntningar. Men man kan inte tänka på det så, jag gör inte samma grej igen utan jag gör något annat. För det första är jag inte ensam programledare, Måns är också med och jag tycker så mycket om att jobba med honom, säger Petra Mede.

"En gång i livet"

Måns Zelmerlöw, som ju vann Eurovision Song Contest i fjol, berättar att han egentligen tänkt dra ner på sitt programlederi för att kunna fokusera på musiken. Att leda Eurovision var dock "för stort för att tacka nej till".

– Det är något som man kanske bara får möjlighet att göra en gång i livet. Det är så kul att vara tillbaka i Eurovision-bubblan och få uppleva den på ett annat sätt, säger han.

Kompletterar varandra

De utlovar bland annat två rejäla shower under den kommande veckan – bland annat kommer den andra semifinalen att inledas med jättenumret "The story of Eurovision".

Petra Mede och Måns Zelmerlöw berättar att de lockar fram nya sidor hos varandra – något de kommer att dra nytta av på scenen.

– Hon gör mig rolig, jag är väldigt glad och tacksam över att Petra kommer att stå vid min sida, säger Zelmerlöw.

– Tyvärr kan jag inte säga att han gör mig till världens bästa sångare men jag försöker åtminstone sjunga när jag är med Måns, säger Mede.