Fakta: Margaret Cho

Född 1968 av sydkoreanska föräldrar i San Francisco.

Började som stå upp-komiker i tonåren och vann tidigt en humortävling där första pris var att uppträda före Jerry Seinfeld.

På 90-talet slog hon igenom brett med komediserien "All American girl", som även var en av de första tv-serierna med en östasiatisk familj i fokus. Den sändes i en säsong.

Förutom att ha medverkat i en rad filmer och tv-serier har Margaret Cho även släppt albumet "Cho dependent" med egenskrivna låtar.

Skivan nominerades till en Grammy 2011.

2012 nominerades hon till en Emmy för bästa kvinnliga gästskådespelare för sin insats som den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Il i humorserien "30 Rock".

Margaret Cho skapar ofta rubriker i hemlandet USA för sin ovilja att tiga ihjäl obekväma ämnen. Sexuella övergrepp, rasism och våld mot kvinnor är vanligt förekommande teman i hennes repertoar. Men när hon släppte singeln "I want to kill my rapist" förra månaden frågade även brittiska The Guardian om Cho gått för långt.

Själv är hon av motsatt uppfattning.

– Du bör försöka gå för långt ungefär fem, sex gånger om dagen. Du måste sätta människors rädsla på prov och försöka slå sönder den rädslan. Det är vad humor handlar om, säger Margaret Cho till TT.

Barndomstrauma

Som barn utsattes Margaret Cho för sexuella övergrepp av en vän till familjen, och i tonåren blev hon våldtagen av en annan bekant. Traumat är någonting hon aldrig blir av med, men hon säger att hon äntligen har "knäckt koden" för hur hon ska hantera ämnet på scen:

– Det är någonting jag har tagit upp sedan 1999, men jag känner att jag aldrig har fått det att fungera ordentligt fram till nu. Tack vare musiken kan jag säga sådant som inte går att säga som stå upp-komiker, och "I want to kill my rapist" har gett mig modet att fortsätta.

Överväldigande mottagande

Margaret Cho säger att "I want to kill my rapist" har fått ett "överväldigande" mottagande och hon anser att det beror på två händelser de senaste åren.

– Det stora skiftet i hur folk pratar om våldtäkt ägde rum efter avslöjandena kring Jimmy Savile i Storbritannien och Bill Cosby i USA. De två var så älskade att de berättigade sig själva till våldtäkt, och de skyddades av stora organisationer för att de var så värdefulla. Jag har många skämt om det, säger Margaret Cho och skrattar.

Hur bokstavlig är "I want to kill my rapist"?

– Den handlar om att mörda våldtäktsmannen i ditt hjärta så att du kan sluta ta kål på dig själv. Det är nog så jag beskriver låten bäst.

Margaret Cho uppträder på Väven i Umeå den 5 december och på Södra Teatern i Stockholm den 6 december.