– Jag mådde jättedåligt, hade ätstörningar, kände mig osäker och hade svårt med självförtroendet.

Artisten Petra Marklund om hur hon minns högstadietiden som hon sjunger om i låten "Kidz". (TT)

Fakta: #SjungKidzMedPetra

Från och med den 21/12 kan högstadie- och gymnasieelever tävla om att få göra den andra versen till låten "Kidz" på en av konserterna vid Petra Marklunds kommande turné. Utmaningen riktas till elever på orterna dit turnén kommer.

För att få chans att vara med ska man lägga upp sitt bidrag på Instagram med hashtaggen #SjungKidzMedPetra.

Petra Marklund kommer själv att läsa eller lyssna till samtliga bidrag och välja ut fyra som får gästa henne på scenen.

(Källa: blixten.se/kidz)

Fakta: Petra Maklund

Född 12 september 1984. Uppvuxen i Älta i Nacka utanför Stockholm.

Skivdebuterade 1998 med en singel under artistnamnet Berdie. Debutalbumet "Teen queen", som hon gav ut som Petra Marklund, kom 2000.

Det stora genombrottet kom några år senare då hon börjat kalla sig September. Totalt blev det fyra album med refrängstark dansmusik – "September" (2004), "In orbit" (2005), "Dancing shoes" (2007) och "Love CPR" (2011). Septembers största hit, "Cry for you", sålde guld i USA.

Medverkade i den första säsongen av TV4:s "Så mycket bättre" 2010 och ledde sedan SVT:s "Allsång på Skansen" under 2014 och 2015.

Albumdebuterade på svenska 2012 med "Inferno". I november släpptes skivan "Ensam inte stark".

Åker i vår på en konserthusturné: 3/2 Göteborg, 5/2 Örebro, 6/2 Jönköping, 9/2 Stockholm, 12/2 Västerås, 13/2 Helsingborg, 26/2 Bollnäs, 27/2 Vara, 1/3 Umeå, 2/3 Luleå, 4/3 Gävle, 6/3 Uppsala.

På Petra Marklunds senaste skiva medverkar Linnea Henriksson på låten "Kidz", men på nästa års turné får fyra ungdomar chans att ta hennes plats på scenen med varsin egenskriven vers.

Via Instagram får högstadie- och gymnasieelever chans att lägga upp sina bidrag.

– Jag kommer läsa eller lyssna på allt och sedan välja ut fyra berättelser som jag tycker blir fina till konserten, säger Petra Marklund.

Hon vill att man ska se projektet som en musikalisk ventil.

Rädd för ensamheten

Det var i slutet av 90-talet som Petra Marlund gick i högstadiet på Ekliden i Nacka. Hon gick i en musikklass som hon beskriver som snäll, men minns också att det fanns mycket "under ytan".

– Jag mådde jättedåligt, hade ätstörningar, kände mig osäker och hade svårt med självförtroendet.

Men redan då kände hon en trygghet i musiken.

– Jag minns det som en tid med mycket hierarki, där det var otroligt viktigt vilka man umgicks med och att man inte blev utanför, säger hon och fortsätter:

– Att äta själv i matsalen var det pinigaste man kunde råka ut för. Det var en ständig jakt efter att slippa vara ensam.

Hon minns också de höga kraven från olika håll – från lärare, föräldrar och inte minst från sig själv – blandat med att hela tiden försöka hitta sin egen identitet.

– Men det var en charmig tid också, jag var så sökande och det är mäktigt att man upplever så mycket för första gången, därför var det också en av de mest spännande tiderna, säger hon.

"Kanske tuffare i dag"

Linnea Henriksson, som medverkar på låten på skivan, är två år yngre än Petra. Men på turnén kommer alltså en helt annan generations ungdomar få ge sin bild av tiden.

– Det skiljer sig säkert en hel del och det vore så intressant och fint att få höra deras berättelser, säger hon.

Hon tror att mycket av det hon kämpade mot finns kvar – men är rädd att klimatet på sociala medier innebär ett helt nytt problem.

– Jag tror att det kanske är ännu tuffare i dag, säger hon.

Budskapet i sången är ändå att ’allt blir bra, allt löser sig’, förklarar Petra. Men hon önskar att det kunde lösa sig lite tidigare, för alla.