Fakta: Martin Caparrós

Född: 1957 i Buenos Aires

Bor: Madrid. "Men jag tillbringar bara en tredjedel av min tid där. Resten av tiden reser jag".

Familj: En flickvän och en son som är 25 år.

Läser nu: "SPQR: A history of ancient Rome" av Mary Beard.

Fakta: Martin Caparrós om...

... det mest gripande minnet från arbetet med hunger:

– Jag får den frågan ibland och mitt svar förändras alltid. Nu tänker jag på en mamma i Bangladesh som förklarade att när hon inte hade mat till sina barn kokade hon vatten och lade i en sten, eller lite trä. Hon sade till sina barn att de måste vila medan hon lagade mat, så att de skulle somna. Jag ville inte ens fråga 'vad händer tredje eller fjärde gången du säger så och de sedan inte får något'".

... genförändrad mat

– Vi har alltid försökt att manipulera gener för att få bättre skördar, det är jordbrukets historia. Det är så vi började för 10 000 år sedan och vi bli bara bättre. Men jag är starkt emot det faktum att det bara är ett par få företag som tjänar på det. Vi kan ge mat till alla för att vi har utvecklat en ny teknik. Men vi måste använda det för allas bästa, inte bara företagens.

I Niger ställde Martin Caparrós den första av många okunniga frågor. Den argentinske journalisten satt framför en kvinna som berättade vad hon hade ätit under dagen: en hirsboll. Den bestod av mjöl, som hon hade malt själv, och vatten.

– Jag tänkte fortfarande på ett rikt, västerländskt sätt och sade: "äter du verkligen det varje dag?". Hon svarade "varje dag som jag får äta".

Martin Caparrós låter orden sjunka in. Hunger har blivit en kliché, säger han, på samma sätt som "fred på jorden". Under fem år har han försökt att ge problemet kött och blod.

– Det finns inget som heter hunger. Det finns bara människor som inte äter tillräckligt. Jag ville undvika det abstrakta och lyssna på folk, berätta deras historier.

Komplext problem

Martin Caparrós har rapporterat från världens hörn i över 30 år. Oavsett om han skrev om krig eller migration mötte han människor som svalt. Nu ville han fokusera enbart på dem. Det blev en hel del läsning av "tråkiga rapporter", mycket annat fanns inte skrivet. Snart upptäckte han att hungern inte beror på tekniska problem.

– Ett av de viktigaste ögonblicken i historien var runt 70–80-talen då planeten för första gången producerade tillräckligt med mat för att mätta alla. Det hade aldrig tidigare hänt. Vi kan producera mat för 1,5 gånger så många som vi är. Men vi gör det inte, säger han med den moraliska följdfrågan hängande i luften.

Försöket att förstå hungerns mekanismer ledde honom till bland annat Niger, Indien, Bangladesh och USA. I varje land har hungern sin egen utveckling.

– I Afrika har hungern ökat mest. Ett av huvudskälen är att IMF och Världsbanken blandade sig i, och det förstörde alla lokala marknader och gjorde att staten förbjöds all inblandning. Världsbanken har till och med bett om förlåtelse. Men skadan är fortfarande skedd.

Rikedom orsaken

Det finns en uppfattning om att fattigdom orsakar världens hunger, skriver Martin Caparrós. Han har en annan förklaring: koncentrationen av rikedom är skälet. Det finns ingen tvekan om att han ger det kapitalistiska systemet skulden.

På Chicagobörsen mötte han dem som sätter priserna för många av de största matvarorna.

– I mitten av 90-talet förstod investeringsfirmorna att de kunde göra med matvaror på samma sätt som med optioner. De började spekulera med mat vilket ledde till ökade priser i hela världen. I förlängningen ledde det till hungeråret 2008, som var början på den arabiska våren, säger han.

Boken är ett intrikat nät av orsak och verkan. Martin Caparrós inflikar dessutom egna filosofiska frågeställningar. Han är obekväm, påstridig. Han avkräver moraliska svar. "Hur kan vi leva vidare när detta pågår?", repeterar han boken igenom.

– Jag har starka åsikter om det här och såg inga skäl att dölja dem. Jag tänkte att det kan provocera fram tankar hos läsarna. Jag kan inte vara neutral när jag skriver om något så brutalt, säger han med djup röst.

Vårt problem

"Hunger" är som Jorge Luis Borges novell "Alefen", menar Martin Caparrós i en jämförelse med landsmannen. Alefen är en plats i rymden från vilken du kan skåda alla andra platser. Allt hänger samman, förklarar han. En börsmäklare som vill tjäna pengar på vete gör i slutändan att någon i Niger svälter.

– Problemet med hunger är att det alltid är någon annans problem. I de rika länderna är hunger inget hot. Det enda sättet att förändra är att göra det till vårt problem. Det är som med ekologi, för 50 år sedan var det inte vårt problem. Men nu är vi oroliga.