Fakta: Nästa trend inom matlitteraturen?

Mats-Eric Nilsson, Hunger: "Jag tror och önskar att det kommer att handla mer om måltidens sociala roll. Att vi lämnar det närsynta kring dieter och näringsämnen och börjar fundera över hur viktig måltiden kan vara för ens välbefinnande".

Lina Wijk, Bonnier fakta: "Jag ser en utveckling där man är lite trött på dieter och snarare söker matböcker som bygger på bra, näringsrik mat. Forskningen kring tarmfloran och immunförsvaret går framåt, så vi kommer få se ännu fler böcker som berättar vad maten faktiskt gör i kroppen. Det ska också bli spännande att se om paleo, en sorts stenålderskost, blir stort här. Det är stort bland annat i USA och Tyskland nu".

Paul Svensson, kock och kokboksförfattare: "Jag tror att det kommer att handla mycket om nya råvaror och proteinkällor, som vegetabilier under och ovan vatten. Hur vi kan ersätta köttprodukter i en helt annan utsträckning. Jag jobbar mycket med insekter i år, det tror jag på".

Fakta: Andra nya matböcker

"Ärlig mat" av Ulrika Hoffer

"Deliciously Ella" av Ella Woodward

"Mat för liv och lust" av Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

"Paulúns boost" av Helena och Fredrik Paulún

"Mat som gör gott" av Tareq Taylor

"Enkel, god mat" av Olle Celton

"Matmyten – vetenskapen om vad vi äter och hur det påverkar oss" av Tim Spector

"Herr Wilkinsons perfekta sallader" av Matt Wilkinson

"Flora" av Josefine Jäger

"Made by Mary's frukost" av Maria Strömberg Bååth

"Gröna hälsokickar" av Nicola Graimes

"Ät naturligt" av Tess Ward

"Matens makt" av Leif Mannerström och Britt-Marie Mattsson

"Vegofest" av Jennie Benjaminsson och Stina Patetsos

"Fermentera" av Jenny Neikell

"Rå matglädje" av Erika Frost

"Vår kokbok hälsa" av Sara Begner

Kockarnas entré i tv-rutan på 90-talet var början på en explosion av matlagningsprogram, kokböcker och mattidningar. Och mattrenden är inte över. Tvärtom har den vuxit sig än starkare, inte minst på sociala medier och matbloggar. Men internet tycks inte ha gjort matböckerna överflödiga. Hälsotrenden inom litteraturen är fortsatt stark och ständigt nya rön gör den till en aldrig sinande källa för bokindustrin.

– Vi är på något vis besatta av mat. Ena halvåret ska ett visst livsmedel ätas, nästa halvår ska man utesluta det. Många som har fastnat i det här med dieter har nog svårt att ta sig ur det, säger Mats-Eric Nilsson som är chefredaktör för matmagasinet Hunger och författare till böcker som "Saltad nota" och "Den hemlige kocken", där han granskar matindustrin.

Hälsomatböckerna förmedlar budskapet att du själv inte kan avgöra vad du ska äta för att må bra – för att få hjälp måste du läsa en bok, menar Mats-Eric Nilsson.

Köpa quick-fix

För några år sedan var det böcker om olika dieter som LCHF– och 5:2 som dominerade. I vårens matböcker handlar det mycket om det gröna, medvetna och förstås hälsosamma köket. "Grön paleo", "Stark inifrån och ut på 12 veckor" och "Vego hela dagen" är några av titlarna. Det är till stor vegetariska recept i böcker som är utformade mer för att inspirera än att leverera pekpinnar och förbud. Men också böcker om mat med en mer uttalad hälsokoppling som till exempel "Mat som läker" och "Magsmart".

I slutet av mars kommer "Miljödieten" av journalisten Daniel Öhman och kocken Maximillian Lundin. Undertiteln "Snyggare, smalare, sundare – och rädda världen på köpet" sätter fingret på trenden just nu. Vi är villiga att betala för att få hjälp att äta så att vi både vinner på det själva genom att bli snyggare och må bättre, men samtidigt bidra till en bättre miljö genom hållbar matlagning.

Lina Wijk är publicistisk chef på förlaget Bonnier fakta som ger ut "Miljödieten" och andra böcker i genren. Hon tror till viss del att människors hopp om en "quick-fix" som kan lösa deras problem bidrar till den stora efterfrågan, men att dessa böcker också kan vara till stor nytta.

– De är lite av dörröppnare till att hitta sitt sätt att förhålla sig till mat och hälsa. Man kan få hjälp med både recept och kostprogram, men också inspiration. Dessutom bidrar många av de här böckerna med intressant kunskap och forskning, säger Lina Wijk.

Mat för njutning

I slutet av mars kommer kocken Paul Svenssons nya bok "Grilla vego" där han utmanar till att våga lägga annat än kött och fisk på grillen. Han har under många år arbetat med grönsaker som huvudingrediens och länge varit en förespråkare för det vegetariska köket. Vegetabiliska, säsongsanpassade råvaror, insekter och ta tillvara på hela produkter kan låta väldigt i tiden – men Paul Svensson förhåller sig inte till trender och dieter, säger han. För honom handlar det om att skapa njutningsfull mat.

– Det finns de som säger att vi kommer att betala för att äta hälsosamt oavsett om det är gott eller inte, men det tror inte jag på! Människan styrs av njutning och vi måste hitta sätt att laga hållbar mat som är riktigt god.

Även Mats-Eric Nilsson anser att maten måste vara njutningsfull.

– Vi är uppvuxna i en kött och potatis-kultur. Därför finns det en enorm marknad för kokböcker som lär oss att göra god mat med grönsakerna i centrum. Jag tror att det kommer en motreaktion till hälsomaten.