Fakta: Matoma

Heter egentligen Tom Stræte Lagergren. Född i Flisa, Norge, 1991.

Spelade klassiskt piano som barn.

Hans singel "Old thing back", en remix på The Notorious BIG:s "Want that old thing back", har spelats nästan 17 miljoner gånger på Soundcloud och över 100 miljoner gånger på Spotify.

Matoma har även remixat artister som Tegan and Sara, Eminem, Imagine Dragons, Axwell, Will Smith och A-ha.

Spelschema i Sverige: 15/1 Örebro, 16/1 Borlänge, 29/1 Norrköping, 6/2 Stockholm. Dessutom spelar han i Köpenhamn den 21/1.

Matoma, eller Tom Stræte Lagergren som han egentligen heter, närmar sig musiken på ett akademiskt vis – bokstavligt talat. Efter tre års studier på universitetet i Trondheim har han en bachelorexamen i musikteknologi och produktion.

– Tack vare min utbildning vet jag mer om ljud och rum. Det är viktigt för mig att skapa en dynamisk och bra ljudbild som låter bra i alla sorters högtalare. Det är en av anledningarna till att min musik slog igenom på Soundcloud – det hördes att det var studiokvalitet på produktionen, säger han.

"Organiskt album"

I likhet med andra "sovrumsproducenter" var det på musikplattformen Soundcloud som Tom Lagergren först började ladda upp sina remixar.

Det skulle inte dröja länge innan skivbolagen hörde av sig, och när Matoma släppte sitt första album i november gjorde han det med en blinkning till de digitala plattformarna han upptäcktes på. "Hakuna Matoma", som albumet heter, är nämligen ingen fysisk skiva – utan en spellista som ska växa med tiden.

– Man kan säga att det är en typ av organiskt album. Vi lever i en teknologisk värld där allting utvecklas och där folk gärna vill att saker ska vara lättillgängliga. Det kanske inte passar alla artister, men själv ser jag ingen anledning till att inte göra det, säger han.

Populär genre

På "Hakuna Matoma" hörs den sorts somriga dansmusik – tropical house – som ökat i popularitet det senaste året tack vare artister som Robin Schulz och Klingande, och framför allt Matomas landsman Kygo. Att de solsmekta tongångarna har sina rötter i nordliga Skandinavien är ingen slump, menar Tom Lagergren:

– Det är sådana kontraster mellan sommar och vinter här. Folk längtar alltid efter sommaren och det har varit en inspirationskälla för mig.