Fakta: Matthew Brown

Regissör, manusförfattare och producent. Har tidigare bland annat gjort den romantiska dramakomedin "Ropewalk" (2000).

Aktuell med "The man who knew infinity", baserad på berättelsen om det indiska mattegeniet Srinavasa Ramanujan. Sverigepremiär 5/8.

– Jag bär hjärtat utanpå kroppen för den här filmen. Jag vill att publiken ska känna för berättelsen och för huvudpersonen, säger Matt Brown när TT möter honom på filmfestivalen i Zurich.

Srinavasa Ramanujan, som i filmen spelas av Dev Patel ("Slumdog Millionaire", "Marigold Hotel"), var ett mattegeni som levde i Indien i början av 1900-talet. Omständigheter ledde till att den brittiske matematikprofessorn GH Hardy (Jeremy Irons) bjöd in honom till Trinity College vid Cambridge universitetet. Den unge indiern lämnade sin hustru och reste till England, där både hans matematikteorier och ursprung gjorde att han stötte på hårt motstånd, och Hardy fick kämpa för sin adept.

Människoöden

"The man who knew infinity" är baserad på en bok med samma namn från 1991 av Robert Kanigel.

– Under de tio år jag har jobbat med projektet har det självfallet förändrats. Ursprungsmanuset var alldeles för långt och själva berättelsen har gått från att vara mer biografisk till att bli någonting mer fokuserat. Det har förändrats med mig, säger Brown.

Att göra en film om matematik låter kanske inte särskilt spännande, men Brown vinnlade sig om att kombinera matematiken med att lyfta fram de personliga ödena. Och han är en stor beundrare av dem som sysslar med matematik, som han anser är en konstform, berättar han.

Autentisk miljö

"The man who knew infinity" spelades till stor del in på Trinity College i Cambridge sommaren 2014, och Brown säger att det var en ära att få möjlighet till detta.

– Vi strävade verkligen efter att det skulle vara så sanningsenligt som möjligt. Att få filma på plats hjälpte självfallet till. Vi fick filma överallt utom i universitets bibliotek.

Matthew Brown beskriver att det kändes stort att nu se filmen tillsammans med en publik, och att se hur rörd publiken blev av berättelsen.

– Det har gett mig aptit på att filma mer. Jag ser verkligen fram mot att få göra det igen.