Fakta: Max Martin

Född: 1971 i Stenhamra, Ekerö kommun.

Bor: I Los Angeles.

Har sagt att den kommunala musikskolan var hans väg in i musiken. Började spela valthorn men gick snart över till trummor, keyboard och hårdrock. Mitt under studierna på Stockholmsskolan Södra Latins musiklinje hoppade han av för att i stället börja som praktikant hos Denniz Pop i Cheironstudion.

Med 21 listettor är Max Martin den tredje mest framgångsrika låtskrivaren på den amerikanska Billboardlistan, efter Paul McCartney (32) och John Lennon (26). Som en jämförelse hade Abba en Billboard-etta.

Han har skrivit hits som Backstreet Boys "Everybody (Backstreet's back)", Bon Jovis "It's my life", N Syncs "It's gonna be me" och Katy Perrys "I kissed a girl".

I Sverige slog Max Martin igenom med "This is the way" som han skrev åt E-type. Det internationella genombrottet kom med "Baby one more time" som gjorde Britney Spears till megastjärna.

Max Martin jobbar konsekvent i team tillsammans med andra låtskrivare, allt för att ladda sina låtar med så många idéer som möjligt.

2006 gav Max Martin den då 21-årige hårdrockaren Johan Schuster en praktikplats i sin studio. Schuster fostrades enligt Denniz Pops modell, fick artistnamnet Shellback och är i dag Max Martins parhäst. De ingår som en del i producentkollektivet Wolf Cousins och har tillsammans bland annat skrivit Taylor Swifts hit "Shake it off". Inför den amerikanska Grammygalan som äger rum på måndag är Max Martin sexfaldigt nominerad.

Ekonomi: Även finansiellt är Max Martin ett av musikbranschens tyngsta namn då upphovspersoner kommit att bli betydligt mer utpräglade makthavare än artister. Han har styrelseuppdrag i ett drygt dussin bolag, varav enbart Martin Sandberg Production har 247,8 miljoner kronor i eget kapital.

I en intervju med Jan Gradvall för Di Weekend understryker Max Martin att hans framgångsrika låtar ofta har varit resultatet av stora samarbeten och säger därför att han skulle vilja dela med sig av Polarpriset till många.

Han menar att samarbetet med andra är vad som har fått honom att kunna arbeta så länge med det han gör. Bland annat är han tacksam över att ha fått jobba med så många unga människor som han har gjort och gör och förklarar att det har fått honom att kämpa för att hänga med.

– Jag vill såga sönder Polarpriset i tio delar och dela med andra, säger han.

Max Martin började sin karriär som praktikant hos Denniz Pop i Cheiron-studion i Stockholm på 90-talet. Han säger att det var som att komma hem.

– Att låtarna var i centrum på Cheiron gjorde att man inte behövde oroa sig längre över hur man själv såg ut, om man var cool eller inte. Jag förlorade mig i studiomiljön. Att få pilla med ljuden, greja med samplers. ’Ge mig det här, låt mig få vara med’, berättar han.