Fakta: Storsjöyran

Evenemanget har rötter ända tillbaka till 60-talet. Då var det en

frihetsfest till den nyligen utropade republiken Jämtlands ära. I sin nuvarande form har festivalen genomförts sedan 1983.

Årets upplaga av Storsjöyran pågår 29–30 juli, men veckan innan konserterna börjar råder Yranveckan med diverse aktiviteter.

Några artister som spelar på årets festival är Van Morrison, Miriam Bryant, Lars Winnerbäck, Dada Life, Refused och Melissa Horn.

Storsjöyran i Östersund är en verklig överlevare bland svenska stadsfester. Redan 1983 arrangerades den första festivalen med artister som Roland Cedermark och Frösöflickorna.

I ett Sverige som svämmar över av festivaler hävdar sig Yran genom att även erbjuda aktiviteter bortom musiken. I år har besökarna bland annat möjlighet att gå på drive-in bio, dragshowbingo, konsertcirkus och diktläsning av Kristina Lugn.

Bandet Bob Hund satsar också på mervärde.

– Vi har ju funnits i en del år. Vi försöker se till att man kan skilja den tionde gången man ser bandet från den fjortonde. Så vi har utvecklat massor av olika projekt, säger gitarristen Conny Nimmersjö.

Egenskriven filmmusik

På lördagen spelar bandet en klassisk rockkonsert i sann Bob Hund-stil. Men under fredagen framför de egenkomponerad musik till den banbrytande stumfilmen "Mannen med filmkameran" från 1929. Utöver det erbjuder de av sin nya skiva på en båt ute på Storsjön. Man erbjuder också fans möjligheten att tatuera in låttexter eller bandets logga.

Har ni tröttnat på de klassiska festivalspelningarna?

– Nja, inte direkt. Jag tycker fortfarande att det är skitkul. Vi kan väl säga såhär: vi hade ju några år när vi åkte runt och lånade instrument av våra fans. Vi går från låneåren till delningsåren. I stället för en massa åldrade rockstjärnor som åker runt för att imponera på folk så är vi mer intresserade av möten, säger Conny Nimmersjö.

Ofta samma band

Andréa Wiktorsson, vd och programansvarig på Storsjöyran, tycker att det är viktigt att sticka ut med något mer än bara artister eftersom många av banden uppträder på flera festivaler.

– Det arrangeras många fler konserter nu än tidigare. Folk är vana att se konserter och då måste man tänka: Vad mer kan vi addera till upplevelsen?

En annan bidragande faktor till att Storsjöyran står stadigt är den lojala publiken.

– I Östersund bor det lika många som det gör mellan två tunnelbaneuppgångar i Stockholm, ändå lyckas vi skapa en festival med hög klass. Det skapar en stolthet hos de yngre. Det finns ett talesätt: "I Jämtland delar man in året i två delar, före och efter Yran".