Fakta: Icona Pop och Summerburst

Med över 250 miljoner Spotifystreams och en arenaturné i USA som support åt One Direction i bagaget är Icona Pop en av Sveriges största musikexporter.

Lite blygsamt räknat så spelade Aino & Caroline inför fler än 1 miljon människor under den 23 gig långa turnén.

Icona Pops fick sitt genombrott 2012 med låten ”I Love It”. Hitlåten rönte stora framgångar – särskilt i USA där singeln sålt 3 miljoner downloads – och Stockholmstjejerna dominerade topplistor världen över samt syntes i ett flertal tv-serier och talk-shows. 

Efter ”I Love It” har Icona Pop haft hits i både Sverige och Internationellt med låtar som ”All Night (guldsingel i USA, platinum i Sverige), ”We Got The World” och ”Girlfriend”, vilka alla tre är låtar från deras senaste album ”This is…” (TEN, 2013).

2016 spelar de alltså på Summerburst i Göteborg och Stockholm.

Sedan tidigare är Alesso, Axwell /\ Ingrosso, David Guetta, Kygo och Masters Elite klara för festivalen. Summerburst hålls i Göteborg den 27-28 maj och i Stockholm den 10-11 juni, 2016.

När Metro får tag på Caroline Hjelt och Aino Jawo – tillsammans Icona Pop – sitter de i sin studio i Stockholm och spelar in sång och synt till den kommande skivan. En skiva som kommer att presenteras inför publiken på Summerburst i Stockholm och Göteborg 2016.

– Det känns jättekul! Vi spelade där 2012 och var de enda tjejerna, och det enda bandet som spelade live. Så det ska bli skitkul att komma tillbaka fyra år efter och visa vad man går för, säger Caroline.

– Och att få spela i Sverige, inflikar Aino.

– Vi har ju haft lyxen att spela utomlands väldigt mycket, men det är ju för oss en stor lyx att få komma hem och spela inför våra svenska fans. Vi är skitpeppade!

Vad är Summerburst för er?

– Somrig och festlig. Det är bara som en stor utomhusfest, med bra musik och det känns som att alla som går dit gör det för att dansa järnet. Man var väldigt nervös att gå in och spela, att gå från dj till att köra live, att det kan bli en dipp ibland, men folk blev nästan bara ännu mer peppade. Våra låtar passade väldigt bra där, säger Aino.

– Sen när vi var klara då gick vi bara ut och dansade tills hela alltet var slut, säger Caroline.

Hur går det med nya plattan?

– Vi bara skriver för fullt. Det känns skitbra. Egentligen så vill man bara visa alla vad man har, men det kan man inte, det får man inte än, säger Caroline.

– Vi har absolut kommit mer än halvvägs. Vi har många bra låtar, det är sjukt spännande för det känns som att vi har så mycket att berätta sedan förra albumet.

Hur ser ni på spelningen på Summerburst?

– Vi har stora planer. Det är alltid speciellt att spela hemma!